Президент України Володимир Зеленський ініціював консультації щодо Будапештського меморандуму. Якщо він не відбудеться, Україна вважатиме меморандум недійсним.

Про це він заявив під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки повідомляє РБК-Україна.

«За відмову від третього у світі ядерного потенціалу Україна отримала гарантії безпеки. Тієї зброї у нас немає, безпеки немає також. Немає і частини території нашої держави, а головне - немає мільйонів наших громадян», - заявив Зеленський.

За його словами, Україна має право вимагати перейти від політики умиротворення до забезпечення гарантій безпеки та миру в Україні.

«З 2014 року Україна тричі намагалася скликати консультації держав-гарантів Будапештського меморандуму. Тричі та безуспішно. Сьогодні Україна зробить це вчетверте. Я робитиму це востаннє. Я ініціюю проведення консультацій в рамках Будапештського меморандуму,» - сказав президент.

Він також заявив, що якщо консультації щодо Будапештського меморандуму не відбудуться або не принесуть результатів, Україна буде вважати, що він не працює і всі пакетні рішення 1994 року були поставлені під сумнів.

Будапештський меморандум був підписаний 5 грудня 1994 українським президентом Леонідом Кучмою. Він мав гарантувати безпеку України в обмін на відмову від ядерної зброї, а його гарантами виступили США, Британія та Росія. Під час анексії Криму у 2014 році Росія фактично порушила свої зобов'язання, підписані 1994 року.

Нагадаємо, протягом останніх днів різко загострилася ситуація у зоні проведення ООС. Російські бойовики 70 разів порушили режим припинення вогню і вбили двох українських військових.

Крім того, вони відкривали вогонь із важкого озброєння по власних позиціях в районі населеного пункту Пікузи для того, щоб звинуватити українські війська у використанні важкого озброєння та створити картинки для російських пропагандистських медіа.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ