Президент України Володимир Зеленський пояснив, закон про державну підтримку національної скаутської організації «Пласт» він ветував через те, що документ не відповідав положенням Конституції України.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

«Визначення законом однієї скаутської громадської організації (Пласту – національної скаутської організації України) як єдиної в Україні національної скаутської організації фактично створює переваги і привілеї для її функціонування, отримання нею державної підтримки, а також зумовлює ризик унеможливлення створення та дальшої діяльності вже створених інших скаутських організацій, а відтак і обмеження права громадян на свободу об’єднання у такі громадські організації. Такий підхід не відповідає Конституції України», – йдеться в поясненні.

Президент зазначив, що положення закону щодо механізмів державної підтримки Пласту не узгоджуються з частиною другою статті 95 Конституції України, «за якою виключно законом про Державний бюджет України визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків… ».

«Водночас, беручи до уваги вагомий внесок українського пластового (скаутського) руху у здобуття і становлення української державності, в громадянську освіту і національно-патріотичне виховання дітей і молоді, пропоную доопрацювати зазначений закон з метою визначення засад державної підтримки розвитку українського пластового (скаутського) руху», – йдеться в пропозиціях Зеленського.

Як писав «Вголос», президент Володимир Зеленський повернув Верховній Раді закон про державне визнання й підтримку національної скаутської організації “Пласт”.

ІА "Вголос": НОВИНИ