Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Лідери держав обговорили ситуацію на сході України, створення вакцини від коронавірусу та домовленості щодо нормалізації відносин між Ізраїлем та ОАЕ.

Нетаньяху привітав президента України з досягненням домовленостей щодо встановлення всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі та  прогресу у  виконанні Мінських угод.

Натомість, Зеленський розповів, що українські військові час від часу фіксують поодинокі випадки порушення режиму «тиші»зі сторони збройних формувань РФ, проте загалом домовленості про припинення вогню виконуються.

Зеленський наголосив, що сторони «конфлікту» нарешті домовилися про реалізацію однієї з найважливіших вимог, які були озвучені під час саміту «нормандської четвірки» в Парижі у 2019 році.

Крім того, президент України привітав Нетаньяху з підписання мирної угоди з Об'єднаними Арабськими Еміратами.

За його словами, це «яскравий приклад можливостей діалогу і дипломатії, який можуть наслідувати інші країни регіону».

Лідер Ізраїлю висловив сподівання, що в майбутньому їм вдасться укласти й інші мирні угоди і в регіоні запанує мир.

Зеленський та Нетаньяху також обговорили заходи, які впроваджуються для боротьби з пандемією коронавірусу.

Президент зазначив, що в Україні було зафіксовано черговий антирекорд за кількістю нових випадків інфікування та наголосив, що українська сторона зацікавлена в придбані вакцини від коронавірусної інфекції ізраїльського виробництва.

Нагадаємо, що наразі в Ізраїлі тестують вакцину від COVID-19.

«Україна повинна бути серед друзів Ізраїлю, які першими зможуть долучитися до дослідженню і використанню вакцини», - зауважив Зеленський.

Під час бесіди глави держав також приділили увагу питанням, які стосуються активізації торгового співробітництва між Україною і Ізраїлем.

Нетаньяху зауважив, що ізраїльський уряд найближчим часом планує ратифікувати угоди про вільну торгівлю між Ізраїлем і Україною.

У відповідь Зеленський додав, що Кабінет міністрів України працює над тим, щоб надати свята Песах, Ханука і Рош га-Шана державного статусу.

Президент запропонував прем'єр-міністру Ізраїлю відвідати Україну та отримав аналогічне запрошення від Нетаньяху.

Як писав «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ