Президент України Володимир Зеленський узяв участь у відкритті пам'ятника космонавту, Герою України Леоніду Каденюку.

Про це повідомляється на сайті глави держави.

Монумент відкрили на Байковому кладовищі 5 грудня, у 23-тю річницю повернення Леоніда Каденюка з космосу на Землю на шатлі «Колумбія».

Президент ініціював створення пам'ятника першому українському космонавту після його смерті у січні 2018 року. Зважаючи на те, що пам'ятник зводили за державний кошт, на що через бюрократичні процедури могли піти роки, було відкрито благодійний фонд, до якого могли долучитися всі охочі. Ескіз монумента обрала родина космонавта.

Зеленський зазначив, що Леонід Каденюк дуже багато зробив для України, і Україна повинна хоч щось зробити для нього. За словами президента, пам'ятник відкрили дуже вчасно, адже 28 січня Леоніду Каденюку виповнилося б 70 років і люди зможуть прийти та вшанувати його пам'ять.

Крім того, глава держави наголосив, що Україна повинна робити все, щоб відновити космічну галузь.

Президент поклав квіти біля монумента, після чого поспілкувався з родиною Леоніда Каденюка та присутніми на церемонії. Він також пообіцяв дружині космонавта Вірі Каденюк посприяти у розв'язанні питання щодо збільшення матеріальної підтримки його родини з боку держави.

Читайте більше актуальних новин України та світу

[media=79524,79527,79530,79534,79538,79542,79545]

ІА "Вголос": НОВИНИ