У Новій Зеландії влада видала попередження про цунамі, мешканцям північного узбережжя пропонують переїхати углиб країни, оскільки землетрус силою 7,7 балів спричинив сплески океану.

Жителям північного узбережжя було наказано рухатися углиб країни після потужного землетрусу магнітудою 7,7 балів у південній частині Тихого океану, який спричинив цунамі, повідомляє Daily Mail.

Землетрус силою 7,7 балів трусонув узбережжя Вануату та Нової Каледонії після півночі в четвер за місцевим часом (13:20 за Грінвічем).

Цунамі, спричинене потужним землетрусом, було підтверджено владою Нової Зеландії.

«Перша активність цунамі, яка спричиняє ці сильні течії та сплески, може досягти Нової Зеландії в районах навколо Північного Капського району приблизно о 04:20 ранку», – попереджає Національне агентство з надзвичайних ситуацій.

Влада також оприлюднила карту із зазначеними постраждалими районами, одночасно попереджаючи жителів уздовж її північного узбережжя віддалятися від пляжів та інших набережних через очікувані сплески океану.

«Сильні хвилі небезпечні. Людям у морі або поблизу моря в цих районах слід перебратися подалі від моря, гавані, річок та лиманів», – попереджає місцева влада.

За даними Геологічної служби США, потужний землетрус мав епіцентр на глибині 10 км на південний схід від островів Лояльності.

Тихоокеанський центр попередження про цунамі раніше повідомив, що небезпечні хвилі цунамі мають прийти протягом трьох годин після землетрусу.

Менші хвилі прогнозувались для інших країн регіону, включаючи Австралію, Острови Кука та Американське Самоа.

Американський центр попередження про цунамі попередив про цунамі жителів Нової Зеландії, Фіджі, Вануату та інших островів Тихого океану.

Людям у районах із загрозою затоплення земель та підтопленням настійно рекомендується підніматися на вищі місця або, принаймні, на 1 км углиб країни.

Повідомлень про жертви чи пошкодження від землетрусу не надходили.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ