Масштабне вимирання біологічних видів - катастрофічна подія, яка розтягнеться на століття і призведе до буквального спорожніння багатьох регіонів планети. Такий основний висновок звіту, опублікованого в березні поточного року Міжурядової платформою з біорізноманіття в ООН, - пише УНІАН.

Планета Земля перебуває на межі шостого масового вимирання життя. Почнеться воно приблизно в 2100 році і безпосередньо пов'язане з кількістю вуглекислого газу, який потрапляє в атмосферу в результаті діяльності людини. Вже до 2050 року ми відчуємо близьку катастрофу в повній мірі, констатують фахівці Міжурядової платформи з біорізноманіття при ООН.

У своєму недавньому звіті щодо зникаючих видів вони прогнозують, що в Південно-Східній Азії до 2050 року практично не залишиться рибних ресурсів. Основною причиною цього стануть погана екологія і масовий вилов риби. Також зникне до 90 % коралів, які відіграють найважливішу роль в екосистемі місцевих морів. Вони не тільки є домом для безлічі морських мікроорганізмів і тварин, але і вважаються аналогом лісів на суходолі, оскільки поглинають вуглекислоту.

Також експерти попереджають про те, що вже до середини поточного сторіччя населення Африки зросте з нинішніх 1,2 млрд до 2,5 млрд. Африканці будуть споживати ще більше природних ресурсів та наносити ще більшої шкоди навколишньому середовищу. Зокрема, у звіті зазначено, що деякі вкрай важливі для місцевої фауни озера в Африці пересохнуть.

Як наслідок, вчені передбачають, що біорізноманіття Африки скоротиться до 2050 року на 40 %. А до 2100 року в Африці зникне більше 50 % всіх існуючих сьогодні тварин і птахів. Серед тих, хто входить в групу ризику,- слони, носороги і горили. Так, африканський слон вже сьогодні втратив понад 70 % свого ареалу проживання. За останні 100 років популяція слонів знизилася майже в десять разів. Деякі види носорогів скоротилися до кількості, яке можна перерахувати по пальцях. Ще в XX столітті ми назавжди втратили кілька видів тигрів, а до 2010 року вчені констатували втрату 95 % популяції тигрів в світі. Деякі породи тигрів сьогодні існують лише у вигляді кількох представників у зоопарках, повернути їх в дику природу вже неможливо.

Список можна продовжувати нескінченно. Кожен п'ятий вид тварин на планеті сьогодні знаходиться під загрозою вимирання, а до кінця сторіччя це буде вже кожен другий вид.

ІА "Вголос": НОВИНИ