Примара відтоку українців із Польщі на Захід зависла над польським ринком праці. Його наслідки можуть бути драматичними. Про це у понеділок, 29 жовтня, пише варшавська газета Rzeczpospolita.

У третьому кварталі 2018 року кількість іноземців, котрі сплачують соціальні внески в Польщі, тобто працюють на законних підставах, зросла до більш ніж 569 тисяч. 426 тис. із них — українці. До цього ще треба додати українців, котрі працюють «на чорно». Відтак у Польщі їх може бути навіть більше мільйона. Їхні руки підтримують польську економіку і занапащають українську.

Середня зарплата в Україні трохи більша за 7 тис. гривень на місяць, що менше, ніж 1 тис. злотих. Водночас українські працівники заробляють у Польщі по 2,5-3,5 тис. злотих на руки. Вони вже працюють у кожній п'ятій польській компанії.

«Іноземці продовжуватимуть підтримувати внутрішній ринок праці, однак міграційний потенціал України є низьким», — оцінили нещодавно ринок праці аналітики PKO BP.

Тим часом з’явилася відтоку українців до Німеччини. Можливо, що на початку наступного року німці відкриють ширше свій ринок праці для працівників з-за меж ЄС. Тоді туди може перебратися з Польщі до 59 відсотків українців.

«Це становитиме величезну загрозу для польської економіці. Впродовж двох-трьох місяців дефіцит персоналу зросте з 165 тис. до більш ніж пів мільйона вакансій, — розповідає Кшиштоф Інглот, голова агенції з працевлаштування Personnel Service. — Це негативно позначиться на нашому економічному зростанні, а також призведе до величезного тиску на заробітну плату та до зниження конкурентоспроможності наших компаній». За його оцінками, скорочення виробництва споживчих товарів може сягнути 10 %.

«Більшість роботодавців уже стикаються з нестачею працівників не лише з Польщі, але й з-за кордону. Якщо ринок праці Німеччини відкриється для іноземців ширше, більшість українців, які зараз працюють у наших компаніях, переїдуть на Захід, — визнає Павел Вольнєвич, операційний менеджер компанії працевлаштування іноземців Work Service. — У Німеччині вони зможуть заробити набагато більше. І Польща перестане бути для них такою привабливою. Працівників із України вже переманюють чехи, словаки й угорці. Ці країни спростили умови праці та запропонували кращі умови праці.

«Зростає заробітна платня в будівництві та немає рук для роботи. 2019 року ситуація лише погіршиться, адже українці поїдуть на Захід», — бідкається Лєшек Голомбецький, президент компанії Unibep.

Павел Вольнєвич вважає, що порятунком може стати помітне підвищення платні українцям. Також потрібно залучати й інші народи.

«Суттєвою альтернативою для Польщі можуть стати працівники з Білорусі», — вважає Кшиштоф Інглот.

«Не лише з Білорусі чи Грузії, а й із Індії, Непалу або Бангладеш. На жаль, їм доведеться чекати отримання дозволу на роботу до трьох місяців», — додає Павел Вольнєвич.

Як писав "Вголос", за рік в Естонії удвічі зросла кількість робітників із України.

ІА "Вголос": НОВИНИ