Шість років пані Оксана зі Стрийщини жила з перекривленим обличчям. Травму жінці завдала її власна корова. Місцеві лікарі стверджували, що нічим допомогти їй не зможуть.

На початку листопада цього року пані Оксана привезла на консультацію до 8-ї міської клінічної лікарні доньку, яку покусав пес. Рани зажили, та на тілі дівчини залишилися шрами.

Саме тоді до Львова приїхав відомий пластичний хірург з Німеччини Клаус Екснер. Він мав намір проконсультувати та прооперувати 20 дітей, які потребували пластичних операцій.  

Оглянувши дівчину, хірург зазначив, що вона не потребує хірургічного втручання і що такі шрами знімаються шліфуванням. А ось мама дівчини, пані Оксана, його зацікавила. Адже, як з’ясувалося, колись її вдарила корова. Тоді пані Оксана не отримала належного лікування, то ж обличчя жінки перекривилося.

І Клаус Екснер виявив бажання допомогти їй.

Як зазначив завідував львівського опікового центру Василь Савчин, пані Оксана – молода та симпатична жінка, медик, але через цю травму у неї порушено не тільки обличчя, але й мова. Жінка дуже соромилася своєї зовнішності. І коли виходила на вулицю, то намагалася закрити хусткою ліву половину обличчя.  

За словами самої пані Оксани, нещастя з нею трапилося шість років тому. Того дня вона виганяла корову пастися, коли раптом тварина її вдарила. Що було далі, вона не пам’ятає. Прийшла до тями вже у районній лікарні. На жаль, лікарі сказали, що допомогти нічим не зможуть. І Оксана до кінця своїх днів житиме з перекривленим обличчям. А також не зможе нормально говорити. Крім того, у неї почалися серйозні проблеми з зором.

«Я змирилася з цим», - зізнається вона.

Але коли приїхала на консультацію з донькою до Клауса Екснера, то спочатку не повірила, що він їй допоможе.

«Я була в медичній масці. А він попросив зняти маску, подивився і сказав, що це треба негайно виправляти, і він це зможе зробити», - згадує жінка.

Додому після консультації вона їхала збентежена та щаслива. Але на операцію погодилася.

Наразі, після першої операції, жінка проходить реабілітацію. Та очікує на другу операцію навесні.

«Мене знайомі вже не впізнають після цієї операції», – сказала Оксана.

За її словами, навіть вже після першої операції вона дуже змінилася. Знову вчиться усміхатися, їй вже подобається дивитися на себе в дзеркало. Також лікарі вирівнюватимуть їй і зір. Адже око не заплющувалося шість років.  

Василь Савчин зазначив, що зараз у пацієнтки вже заплющується ліве око та підтягнулася частина лівого обличчя. Під час наступної операції лікарі піднімуть їй лівий кут рота. Адже протягом шести років ці м'язи не працювали та атрофувалися. Після операції жінка знов буде мати гарну зовнішність. 

ІА "Вголос": НОВИНИ