Американські вчені з'ясували, що перехожі частіше схильні надавати екстрену допомогу у вигляді серцево-легеневої реанімації чоловіками, а не жінкам - це, в свою чергу, призводить до більшої вірогідності виживання чоловіків після зупинки серця,  повідомляє на сайті American Heart Association, передає N+1.

Серцево-легенева реанімація - це комплекс процедур, спрямованих на виведення людини зі стану клінічної смерті. Вона включає в себе непрямий масаж серця (за допомогою дефібрилятора або ручної компресії грудної клітини) та штучну вентиляцію легень.

У перші хвилини після настання критичного стану такі заходи можуть допомогти людині вижити - і дуже часто в цьому можуть допомогти випадкові перехожі. Американські дослідники з'ясували, що на готовність незнайомців проводити серцево-легеневу реанімацію впливають гендерні стереотипи.

Учені проаналізували дані про понад 19 тисяч випадків зупинки серця вдома або в публічних місцях і з'ясували, що перехожі надають першу допомогу в 37% випадків. У стінах дому перша допомога була надана 35% жінок і 36% чоловіків, що не вказує на значну різницю.

Однак, лише 39% жінок отримали допомогу від незнайомців у публічних місцях (у порівнянні з 45% чоловіків із зупинкою серця). Крім того, вчені з'ясували, що такий нерівний розподіл допомоги призводить до того, що шанси чоловіків вижити при зупинці серця - на 23% вище.

Такі результати автори пов'язують з тим, що серцево-легенева реанімація включає в себе натискання на грудну клітку при непрямому масажі серця, що може бути неправильно інтерпретовано, якщо потерпілий буде жінкою: подібні гендерні упередження, однак, можуть чинити вплив на виживаність при раптовій зупинці серця.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ