Головний перемовник ЄС щодо Brexit Мішель Барньє заявив, що «жорсткий» Brexit із кожним днем стає все вірогіднішим.

Про це повідомляє «Європейська правда», посилаючись на Express.

Барньє попередив, що Велика Британія вийде з ЄС без угоди, якщо депутати не утворять «позитивну більшість» у Палаті громад.

«За останні дні сценарій виходу без угоди став вірогіднішим, але ми все ще можемо сподіватися уникнути його», — сказав Барньє під час свого виступу в Брюсселі у вівторок.

«Об'єднане Королівство все ще хоче залишити ЄС впорядковано, ця угода є і буде єдиною. Єдиний спосіб уникнути виходу з ЄС без угоди є і залишається шляхом утворення позитивної більшості (в парламенті)», — додав він.

Під час свого виступу Барньє дистанціювався від можливості тривалого відтермінування Brexit. Він сказав, якщо Велика Британія залишиться в ЄС на тривалий час, це може створити значні проблеми для європейського проекту.

Він зауважив, що додаткова затримка Brexit «нестиме значні ризики для ЄС, тому необхідне сильне обґрунтування».

Минулого тижня британські депутати втретє провалили угоду Терези Мей з ЄС, і ймовірність «жорсткого» виходу Великої Британії значно зросла.

Лідери ЄС раніше погодилися продовжити Brexit до 22 травня, за умови, що Палата громад схвалить угоду про вихід. Тепер Об'єднане Королівство має час до 12 квітня, щоби затвердити угоду або представити альтернативу їй.

Напередодні британський парламент провів індикативні голосування щодо чотирьох сценаріїв Brexit — жодна з пропозицій не отримала підтримку більшості законодавців.

ІА "Вголос": НОВИНИ