Про це в коментарі «Вголосу» розповів член ICOMOS, працівник інституту «Укрзахідпроектреставрація» Володимир Накопало.

За його словами, реставраційні роботи в замку, згідно з проектом технічної допомоги Європейського Союзу «Скарби прикордоння − охорона культурної спадщини», мають завершити до кінця року.

«З українського боку для реставрації було обрано історико-архітектурний заповідник у м. Жовква, а з польського – монастир у Старій Вісі. Але ці два об’єкти дуже складно порівнювати. Адже монастир перебуває в кращому стані, ніж наш замок. Поляки вже давно вивели свою пам’ятку архітектури з аварійного стану, тому їм залишилося впорядкувати прилеглу до монастиря територію. У нас роботи значно більше. Якщо поглянути на Жовківський замок не з центральної частини, то побачимо руїни», – поділився працівник інституту.

Згідно із завданням українсько-польського проекту, до кінця року мають завершити протиаварійні роботи на даху палацового корпусу, а також укріпити фундамент. Окрім того, планують відреставрувати подвір’я з інженерними мережами замку і відтворити Східну вежу з реставрацією прилеглих галерей.

«Археологи виявили на центральному подвір’ї замку мощену каменем алею завширшки понад 3 м. Датують її приблизно XVI-XVII століттями. Тож тепер ми думаємо, як реставрувати алею: повністю перекладати каміння чи частково?» – пояснив Володимир Накопало.

Щодо Східної вежі замку, яка руйнувалася впродовж двох століть, то реставратори планують відновити і саму вежу, і прилеглі галереї.

«Великий обсяг роботи вже виконано, і ми сподіваємося, що до кінця року все-таки наблизимося до фінішу», – запевнив працівник інституту і додав, що до проекту реставратори ставляться серйозно: проводять комплексні наукові дослідження, досконало вивчають історичні матеріали.

Загальний бюджет проекту «Скарби прикордоння − охорона культурної спадщини» становить близько 4 млн євро.

ІА "Вголос": НОВИНИ