Саме тому журналісти провели розслідування, щоб з'ясувати, чи все майно сім'ї Турчинових зазначено в документі, передає «Громадське».

 

Квартира секретаря РНБО розташована в елітному житловому комплексі «Альпійський», мешканцями якого є сім'я міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, колишній глава СБУ Валентин Наливайченко. У Турчинових тут 382 квадратних метри. Записана квартира на дружину політика - Ганну.

У 2014-му журналісти намагалися потрапити в гості до тодішнього виконуючого обов'язки президента. Злетілися всі - від керівництва Державної служби охорони до самого Турчинова і його тещі - Тамари Белиба. На питання журналістів про апартаменти 73-річна жінка пояснила, що вона з чоловіком за 40 років відпрацювала на Південмаш.

Зараз теща Олександра Турчинова живе не в «Альпійському», а в невеликому селі під Києвом, Білогородці. Площа будинку – понад 1000 кв. м, і ще півгектара землі навколо записано на нещодавно зареєстровану фірму «Екостильком», бенефіціаром якого є сама теща політика, Тамара Белиба.

Неподалік від маєтку тещі секретаря РНБО персональний заміський будинок з лісом навколо має її 23-річний онук і син Олександра Турчинова - Кирило. Юний активіст молодіжного крила батька партії «Народний фронт» отримав будинок і велику земельну ділянку навколо початку 2016-го в дар від іншої бабусі - матері самого секретаря РНБО - Валентини.

Маєтки тещі і дорослого сина в декларації самого Олександра Турчинова не вказані, і не повинні бути вказані. Але секретар РНБО погодився пояснити «Слідству.інфо» звідки у його родичів такі стани. За його словами, до того, як піти у політику, він системно займався наукою і бізнесом.

«Я - доктор економічних наук, професор і вважаю себе непоганим фахівцем у практичній економіці. Зокрема, у питаннях фінансового консалтингу. Було створено кілька підприємств, якими я керував, які консультували дуже шанованих людей. Більш того, якщо взяти за останні 3 - 5 років декларації, то там задекларовано тільки на рахунках в українських банках коштів значно більше, ніж я показав у сумі, на депозитному рахунку, так і готівкою», - пояснює Олександр Турчинов.

А маєтки тещі він пояснив її міцною діловою хваткою.

«Це унікальна жінка. Вона дуже пишається, що 20 років працювала на потужному ракетному підприємстві - Південному машинобудівному заводі, виробляла там ракети. Але коли прийшла перебудова, пішла працювати в практичну економіку, була директором підприємства, займалася торгівлею металом. Сама їздила на розборки з чеченцями, які тоді входили в ринок. Реєстри відкриті всі - тобто ви можете перевірити, не лише будь-якого чиновника, але і керівника, його родичів і так далі», - додає секретар РНБО.

Але якщо перевірити в доступних нині реєстрах можна знайти тільки ті компанії, які створені вже задовго після «перебудови» - тільки в 2000-х, тобто в той час, коли сам Турчинов вже став народним депутатом.

Всі наступні бізнесові успіхи сім'ї чиновника дивним чином збігаються з періодами його ж успіхів у політиці. Наприклад, період після першої Помаранчевої Революції.

«Коли Турчинов був першим заступником партії «Батьківщина», він оформив на своїх родичів і родичів своїх друзів нерухомість в Києві. Зокрема, партійний офіс «Батьківщини», це були дві адреси: Туровська 15 і Туровська 17. Вони були зареєстровані на кілька маловідомих компаній, кінцевими акціонерами яких була родичка Турчинова - сестра його дружини, а також дружина ще одного народного депутата Руслана Лук'янчука. Останній тривалий час при Турчинові був скарбником «Батьківщини» і відповідав за всі фінансові процеси», - згадує тепер уже народний депутат, а в той час журналіст-розслідувач Сергій Лещенко.

Інша компанія Белиби володіє відразу трьома об'єктами нерухомості, площа кожного з яких перевищує 200 квадратних метрів, в самому центрі Києва - на вулиці Коновальця. А найбільше приміщення - більш ніж 600 квадратів - тесть Олександра Турчинова облаштував під ресторан разом з бізнесменом Ігорем Тинним.

Тинний стверджує, що не отримував підтримки від політика.

«Я шукав місце, де можу зробити ресторан, там де працював і жив останні 40 років. Я дивився і брокери шукали скрізь. Так знайшли власників приміщення. Запропонували викупити у них - за ціною не домовилися, запропонували оренду - довго щось обговорювали. Врешті домовилися, що вони вносять вклад приміщенням, а я - грошима. Так і зробили спільний бізнес. Вже потім мені сказали, що це якийсь родич Олександра Турчинова. В принципі, я Турчинова сам особисто знаю, правда року вже півтора чи два я його не бачив вживу», - говорить Тинний.

У сестри дружини Олександра Раїси Вишневської, будинок стоїть в селі Лісники київської області. Крім будинку в її власності також півгектара землі.

Еколог Олексій Василюк додає: півгектара дуже дорогоцінної землі, яку, як і сусідні ділянки, планують варварським способом забудувати, пустивши під корінь старовинні ліси.

«Справді, плани розширення цієї забудови також пов'язують або з Чеботарем, або з Турчиновим. Я в кущах не сидів і не підглядав, якщо чесно. І в принципі мені все одно кому саме не дати забудувати ліс. Наше завдання просто не дати знищити ліс. Але те, що це не випадкові люди - це 100%, це дуже відома річ, яку далеко не всі готові собі дозволити. Планувати там будуватися - це однозначно бути в центрі великого скандалу», - каже еколог.

А ось секретар РНБО говорить - перевірки ініціювала злочинна влада. А дорогоцінний ліс за словами чиновника починається за межами ділянки сестри його дружини. Не переконують Турчинова і показані нами документи ще часів президентства Ющенка, де також йдеться про незаконність приватизації цій землі.

«Я не знаю деталей цього питання. Знаю, що там у Раїси три чи скільки там ділянок. Одну справді вона отримала шляхом приватизації в сільській раді, а всі інші куплені на вторинному ринку. І я ще раз хочу сказати - в ті часи особливо не було якихось церемоній для сім'ї опозиції, але все одно було доведено, що це все ж околиці місця, що ліс там не пошкоджено, і він починається якраз за метрів 10», - наполягає секретар РНБО.

Наостанок Олександр Турчинов додає, що критики влади не помічають того позитиву, про який і мріяти не можна було за правління режиму Януковича.

«Багато критикують владу, багато недоліків, багато є брудних плям, але давайте говорити об'єктивно - все ж і зроблено досить багато, починаючи з того ж е-декларування. Немає аналогів ні в Європі, ні в США».

Але в електронному декларуванні не вказуються ні теща, ні тесть, ні свекри або свекрухи. Заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Руслан Раденький стверджує, що з цим нічого не можна зробити.

«Якщо теща спільно проживає з суб'єктом декларування, то вона повинна подавати декларацію. Якщо ж вона зареєстрована в іншому місці, і ми будемо бачити, що вона зареєстрована, наприклад, і іншому населеному пункті - то суб'єкт декларування не зобов'язаний подавати цю інформацію», - підкреслив він.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ