Питання актуалізувалося і за межами Польщі, а представники Московського патріархату в Україні вже звернулися до президента з аналогічною ініціативою.

Яка ситуація з небажаною вагітністю в Україні, чому та яка кількість жінок наважуються на аборт, дізнавалася журналістка радіо «Вголос» Христина Петрик.

У нашій країні аборт — цілком легальна процедура. Тож якщо у Польщі таки заборонять переривання вагітності і передбачать за це кримінальну відповідальність, фахівці припускають, що за медичними послугами полячки поїдуть сюди. 

Проте аборти в Україні дозволені не за будь-якого терміну. За бажанням жінки його можна зробити лише до 12 тижнів. Пізніше — тільки за медичними показниками. Таке законодавство цілком адекватне, більше того офіційна статистика щороку йде на спад. Якщо у 2014 році зафіксовано понад 90 тис. абортів, то вже у 2015 – 75 тис. За даними Міністерства охорони здоров’я, щороку кількість абортів зменшується приблизно на 20 тис.

Загалом в Україні за останні десятиліття різко знизилась кількість переривань вагітностей — в 10 разів порівняно з 1980 роком. Але це не означає, що аборти потрібно повністю заборонити, інакше наслідки можуть бути дуже серйозні – це смертність і каліцтва, вважає юрист Центру жіночі перспективи Галина Федькович.

 «Давайте позбавимо жінку, яка стала жертвою зґвалтування, права зробити аборт, і змусимо народити цю дитину. Яким чином це впливає на здоров’я, на психічний стан, на дитину, яку буде виховувати жінка в такому психічному стані. Держава не забезпечує захисту від зґвалтування, так само не забезпечує захисту від зґвалтування неповнолітніх дівчат. Давайте будемо примушувати їх народжувати…», - наголосила Федькович.

Ситуація з абортами в Україні не потребує додаткового втручання держави, до переривання вагітності жінки найчастіше вдаються у кризових життєвих ситуаціях. Про це розповідає  психолог та експерт з гендерних питань Марта Чумало:

«Ніхто так легко цього рішення не приймає, воно дуже травматичне для тіла, для психіки і стосунків. Я не знаю жодної людини, яка б сказала, що аборти це добре. Це дуже сильна маніпуляція – держава не бере на себе відповідальності за те, щоб заохотити жінок народжувати, жінки бояться цього. Вони не розуміють в яких умовах діти будуть рости, як вони будуть забезпечувати здоров’я, якщо є ризик для плоду. Якщо до 12 тижнів жінка на власний розсуд має право вирішувати, що робити з вагітністю, то після цього терміну аборт дозволений тільки за медичними показаннями».

 «Ми, лікарі, виступаємо проти абортів, звичайно, але якщо пацієнт не має показів до цього, наприклад, вроджених вад, несумісних із життям. Дитина, народжена в таких умовах, не має можливості вижити, тож краще перервати таку вагітність на ранньому терміні», - вважає  директор обласного центру репродуктивного здоров’я населення Марія Малачинська.

Також медик додала, що аборт, особливо при першій вагітності, може призвести до подальшого безпліддя.

Між тим, на підтримку полячок у Львові активістки  провели символічну акцію та встановили інсталяцію біля Генерального Консульства Республіки Польща. На огорожу розвішали металеві вішаки – символи  «чорного протесту» і незаконного переривання вагітності, які нагадують, що заборона не зменшить кількість абортів до нуля, а просто зажене їх у тінь - у нелегальний сектор.

Нагадаємо, минулого тижня в першому читанні в польському Сеймі пройшов законопроект, що передбачає повну заборону абортів і введення кримінальної відповідальності за їх вчинення. Поправка передбачає ув’язнення до п’яти років для жінок, які намагалися, або перервали вагітність.

Окрім того, до розмови приєдналася фахівчиня з гендерних питань Марія Дмитрієва:

«Як заборона абортів на законодавчому рівні корелює з питанням прав жінки?

Це порушення прав жінки. Всі юристи, які займаються цією проблематикою, з цим згодні. Заборона абортів — порушення права жінок на те, щоб вирішувати, чи взагалі вони хочуть дітей. В нас немає жодної політичної сили, що хоча б раз не висловилась в підтримку повної заборони абортів. Це свідчить про те, що за цими пропозиціями нічого, окрім популізму, не стоїть. Дуже легко набирати політичний капітал, кажучи про захист ненароджених дітей, але коли ці діти народжуються, їхні захисники кудись раптово зникають.

Численні дослідження показують, що дитячий будинок — це недостатньо, потрібна родина. Коли в нас говорять про те, що жінкам необхідно заборонити аборти, аби захистити дітей, це, насправді, спроба відібрати у жінок свободу вирішувати свою долю.

Йдеться не про те, що жінки в Україні підтримують аборти, як процедуру, на яку б самі пішли. Йдеться про те, що жінки підтримують право інших жінок на вільний вибір.

Наразі в Україні абортів робиться так мало, що навіть їхня повна заборона не дасть значного приросту народжуваності. Сьогодні на передній план прихильники повної заборони абортів висувають моральні і релігійні аргументи».

Запис програми радіо «Вголос» можна прослухати тут.

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ