Про це сьогодні під час прес-конференції заявив соціолог проекту РГБФ «Право і Демократія» Михайло Васюта, інформує кореспондент «Вголосу».

За його словами, під час аналізу результатів опитування експерти побачили багато негативних відгуків респондентів про несвоєчасний розгляд судових справ. Разом з цим Васюта зазначив, що велика кількість опитаних вказала на те, що уникнути цього можна завдяки збільшенню кількості суддів.

На думку заступника начальника територіального управління Державної судової адміністрації у Львівській області Марії Коник, такий підхід не вирішить проблему. Бо головна причина затягування судових справ полягає у тому, що станом на сьогодні у третини суддів у місцевих судах області спливли терміни перебування на посаді.

«У третини суддів області закінчився 5-річний термін перебування на посаді, а без цього вони не мають права відстоювати в судах інтереси громадян. Тому, навіть якщо буде збільшено кількість суддів нині, то завтра проблему не вирішити. Наприклад, у маленькому районному суді, за штатним розкладом, працюють 5 суддів, один з яких без повноважень. Отож автоматично на інших збільшується навантаження, і це негативно впливає на терміни виконання і якість справ», – пояснила Марія Коник.

Нагадаємо, у незалежному оцінюванні діяльності судів Львівської області взяли участь 2 тисячі 859 респондентів, які безпосередньо стикалися з роботою судової системи. Організатори певні, що завдяки дослідженню в майбутньому можна отримати внутрішню українську методику стандартів роботи чесної судової системи.

Як писав «Вголос», більшість респондентів акцентували на тому, що суди залишаються недоступними для людей з обмеженими можливостями.

ІА "Вголос": НОВИНИ