Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомляє, що не притягуватиме масово до кримінальної відповідальності жителів анексованого Криму, котрих рекрутували до російської армії. Як стверджує прокурор Прокуратури АРК Єлизавета Дзигора, карна відповідальність може наставати лише у випадку, якщо рекрутований громадянин вчинив злочин згідно з українськими законами.

Про це вона розповіла радіо «Крим.Реалії».

«Той факт, що громадянин України перебуває на службі в Збройних силах Росії, безумовно, не є підставою для притягнення його до карної відповідальності за кримінальним законодавством України. Я хочу зробити акцент на тому, що не існує ситуації, що також поширюється в інформаційному просторі, про масове можливе притягнення громадян України до кримінальної відповідальності за службу в російській армії. Це, безумовно, не так. І в разі, коли з'являються факти, що можуть свідчити про наявність чи відсутність складу злочину, в кожному окремому випадку це питання відпрацьовується абсолютно за конкретними фактами», — зазначила вона.

Раніше Прокуратура АРК спільно з Кримською правозахисною групою, Регіональним центром прав людини та Українською Гельсінською спілкою з прав людини передали до Міжнародного кримінального суду звернення про незаконний примус кримців до служби в Збройних силах Росії.

У жовтні 2018 року в Криму оштрафували 18 осіб через ухиляння від служби в російській армії.

У моніторинговому звіті ООН, який представили 13 вересня, мовилося, що з 2015 року Росія рекрутувала до лав своїх Збройних сил близько 12 тисяч осіб, котрі живуть в анексованому Криму.

Київ вимагає від Росії припинити призов до війська жителів анексованого Криму. Прокуратура АРК просить кримців звертатися телефоном або на електронну пошту в разі отримання повісток для проходження служби в російській армії.

За даними підконтрольного Кремлю кримського уряду, 2018-го до російського війська мають намір рекрутувати понад дві тисячі кримців.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ