Ви зможете продовжити своє життя більш ніж на десять років, якщо розвинете 5 корисних звичок.

Про це пише CNN.

Поставте собі за ціль:

  • не паліть
  • підтримуйте правильний індекс маси тіла
  • робіть помірно енергійні вправи
  • не пийте дуже багато алкоголю
  • дотримуйтесь здорового харчування.
Якщо у віці 50 років почати дотримуватися цих здорових звичок, то можна продовжити життя на 14 років для жінок і на 12,2 року для чоловіків.

Такі дані наводять вчені в дослідженні, опублікованому в журналі Circulation.

Ці звички знижують ризик смертності від раку і серцево-судинних захворювань.

За даними Центрів США по контролю і профілактиці захворювань (CDC), щорічно в країні помирає близько 610 тисяч осіб від серцево-судинних захворювань, це приблизно кожна четверта смерть. Крім того, приблизно таке ж число американців щорічно гине від раку.

«Це одні з основних причин передчасної смерті, тому запобігання або зменшення ризику захворюваності сприяє довголіттю. Ми можемо поліпшити якість свого життя, внісши в неї ці мінімальні зміни, але тільки 8% дорослих американців дотримуються цих принципів», – заявив професор медицини в Гарвардській медичній школі Меїр Штампфер.

США займають 43-е місце в рейтингу тривалості життя від Central Intelligence Agency's World Factbook із середньою тривалістю 80 років. Більш висока тривалість життя в Монако – 89,4 року, Японії – 85,3 року і Сінгапурі – 85,2 року. Найнижча тривалість життя в Чаді – 50,6 років, Гвінеї-Бісау – 51 рік, Афганістані – 51,7 років.

В рамках дослідження вчені проаналізували взаємозв'язок між зазначеними вище корисними звичками і передчасною смертю. Дані були взяті з 1980 по 2014 роки, в дослідженні взяли участь 122 тисячі чоловік.

Вони прийшли до висновку, що в 2014 році у людей у ​​віці 50 років, які дотримувалися всіх п’яти звичок, тривалість життя становила 43,1 додаткових років у жінок і 37,6 у чоловіків. У дорослих, які не дотримались звичок, тривалість життя склала всього 29 додаткових років у жінок, і 25,5 – у чоловіків. Серед жінок у віці 50 років дотримання 5 здорових звичок призвело до того, що у 30,8% скоротився ризик смерті від серцево-судинних захворювань, 21,2% – від раку і 48% – від інших причин. У чоловіків ці відсотки розподілилися 34,1%, 22,8% і 43,1% відповідно.

Висновки, до яких прийшли вчені в дослідженні, повинні мотивувати людей вести більш здоровий спосіб життя. Лікарі відзначають, що дотримання навіть деяких з цих принципів значно скорочує ризик передчасної смерті.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ