У ніч з 29 на 30 жовтня українці переходять на «зимовий час» та переводять свої годинники на годину назад.

Зрештою, ці попередження стосуються тільки тих, хто ще користується звичайними годинниками та кнопковими мобільними телефонами. Сучасні ґаджети переводять годинники самі, без втручання людини.

Традиція «літнього» та «зимового» часу в Україні діє ще з 1981 року. Основною причиною було економія електроенергії впродовж доби.

Переведення годинників в Україні регламентується постановою Кабміну від 13 травня 1996 року №509 «Про порядок обчислення часу на території України».

Минулого року у Раді зареєстрували законопроєкт, відповідно до якого парламентарі хочуть призупинити сезонні переведення годинника, і залишити в Україні «зимовий» час. Але документ ще розглядають та доопрацьовують. 

Водночас на окупованих територіях України російські загарбники попередили місцеве населення, аби не переводили годинники. Адже 8 лютого 2011  Дмитро Мєдвєдєв заявив про скасування переходу «на зимовий час». Це означало, що Росія назавжди залишиться на літньому часі, що є рівнозначним зміні стандартного часу на годину вперед. 27 березня 2011 року росіяни востаннє перевели свої годинники вперед. 

Читайте також у «Вголосі»: про що мріяла лікарка з Маріуполя, перебуваючи шість місяців у полоні. 

ІА "Вголос": НОВИНИ