Під час акції звернення до російської влади з вимогою звільнити Сенцова підписали 108 режисерів і акторів з різних країн, повідомляє «Радіо Свобода»

Серед них – лауреати «Золотої пальмової гілки» Каннського фестивалю Жан-П’єр Дарденн і Лоран Канте, президент Французької сінематеки Коста Гаврас, режисери Жак Одіар (цьогорічний володар головного призу), Катрін Брейя, Бертран Таверньє.

Раніше звільнити Олега Сенцова закликали Педро Альмодовар, Агнешка Холланд, Вім Вендерс і Майк Лі. Фестивалі у Венеції, Сан-Себастьяні та Варшаві включили Сенцова в журі, символічно залишивши «порожнє крісло», на Берлінале звільнення режисера вимагали на офіційній прес-конференції.

«Двотижневик режисерів» – одна з найпрестижніших програм Каннського фестивалю, де відбулися прем’єри нових картин Філіпа Гарреля, Мігеля Гомеша, Шарунаса Бартаса, Арно Деплешена, Жако ван Дормеля.

Перед кожним з більш ніж п’ятдесяти сеансів демонструвалася фотографія українського режисера з написом «Свободу Олегу Сенцову».

Олег Сенцов був затриманий у Криму співробітниками ФСБ Росії в травні 2014 року. Відтоді він перебуває під вартою. Його звинувачують у підготовці терактів у Сімферополі, Ялті та Севастополі з метою дестабілізації політичної ситуації на півострові. Адвокат Сенцова заявляв, що в кримському СІЗО його катували. Режисер провину не визнає. Крім нього у цій справі заарештовані антифашист Олександр Кольченко, а також Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній.

Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній пішли на угоду зі слідством, і вже отримали вироки – по 7 років позбавлення волі. За умовами угоди, вони мають свідчити на суді проти Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

16 квітня слідство висунуло звинувачення в остаточній редакції українському режисерові. Крім уже інкримінованих епізодів, в остаточному обвинуваченні додано ще один – «незаконне зберігання зброї».

ІА "Вголос": НОВИНИ