Про це 18 березня 2018 року під час блокування виборів російського президента в Києві заявив заступник Голови ВО «Свобода», народний депутат України Андрій Іллєнко.

Свободівець зауважив, що націоналісти довели свою спроможність у боротьбі із зовнішнім ворогом ‒ Московією, й робитимуть усе для того, аби подолати ворога внутрішнього ‒ олігархічну систему.

«Нинішня ситуація під дипломатичними представництвами країни-агресора чітко доводить спроможність націоналістів і їхній захист національних інтересів, честі й гідності української нації. Сьогодні націоналісти показали, що вони дають відсіч зовнішньому ворогу, попри бездіяльність нинішньої української влади. І навіть ті дії, які влада почала запізніло вчиняти, були виключно тому, що була тверда позиція націоналістів.

Але водночас після чотирьох років війни, яка триває далі, досі не розірвано дипломатичних стосунків із окупантом, в Україні далі працюють дипломатичні представництва країни-агресора. Ми, націоналісти, розуміємо, що так відбувається тому, що в України є два вороги. Зовнішній ворог ‒ це Московія, а внутрішній ворог ‒ це олігархат.

Сьогодні ми показали свою дієвість проти зовнішнього ворога. Так само, як українські націоналісти разом з усіма українцями, які захищають свою землю, показують це на фронті московсько-української війни. І вже скоро ми будемо переходити в наступ проти антиукраїнської олігархічної системи. Повернемо Україну в українські руки!» ‒ наголосив Андрій Іллєнко.

Як уже писав «Вголос», Президент держави-агресора Володимир Путін зранку 18 березня проголосував на виборах глави Російської Федерації. Під час спілкування із журналістами після голосування Путін заявив, що вважатиме за успішний «будь-який відстоток голосів, який дає право виконувати посаду президента».

Нагадаємо, що на посаду президента РФ претендують 8 кандидатів: самовисуванець - президент РФ Володимир Путін, лідер ЛДПР Володимир Жириновський, кандидат від КПРФ Павло Грудінін, бізнес-омбудсмен і голова «Партии роста» Борис Титов, кандидат від «Гражданской инициативы» Ксенія Собчак, кандидат від «Коммунистов России» Максим Сурайкін, кандидат від «Российского общенародного союза» Сергій Бабурін і лідер «Яблока» Григорій Явлінський.

Сьогодні голосування мало відбутися і в Україні. У цей день, 18 березня, чотири роки тому Російська Федерація незаконно включила Кримський півострів до свого складу. Текстову онлайн-трансляцію виборів Путіна в Україні можна переглянути за посиланням.

Сьогодні о 8.00 год об'єднані сили націоналістів ‒ «Свобода», «Правий сектор», «Національний корпус», КУН, ОУН, «С14» та ін. – розпочали блокування дипломатичних представництв держави-агресора в Україні у зв’язку з виборами президента Московії.

Раніше повідомлялося, що поліція посилюватиме охорону біля дипломатичних представництв Російської Федерації в Україні у день виборів президента РФ 18 березня. Натомість українські націоналісти ще кілька тижнів тому обіцяли пікетувати дипломатичні установи Російської Федерації на території України під час виборів президента РФ у неділю. 

Разом з тим, Міністерство внутрішніх справ України тільки 16 березня після протесту суспільства викликало тимчасового повіреного у справах Російської Федерації в Україні і оголосило йому позицію України щодо виборів президента РФ.

«МВС України заявляє, що проведення незаконних виборів на суверенній українській території в порушення всіх норм міжнародного права неприпустиме! У цих умовах, констатуючи агресивну гібридну війну Росії проти України, незаконну анексію Автономної Республіки Крим, окупації частин Донецької та Луганської областей, проведення незаконних виборів на цій суверенній українській території в порушення всіх норм міжнародного права, МВС України прийняло рішення про неможливість проведення виборів, які порушують закони Україна на території України на території дипломатичних місій», - йшлося у заяві урядовців.

Також МВС наголошувало, що «з огляду на публічні акції протесту в українському суспільстві, нехтування з боку Росії законними вимогами української сторони, щоб уникнути провокацій і можливих важких наслідків, підрозділи Нацполіції і Нацгвардії забезпечать в цей день належну охорону всіх дипломатичних представництв і установ, а також прилеглих до них територій – відповідно до Віденської конвенції».

Відтак, згідно із заявою силовиків, доступ до установ матимуть особи виключно з дипломатичним статусом. Інші особи і громадяни РФ в цей день на територію диппредставництв допускатися не будуть.

Пізніше і в Міністерстві закордонних справ України назвали «свідомою та скоординованою» позицію України щодо недопуску 18 березня росіян в дипломатичні представництва Російської Федерації на території України, оскільки проведення виборів президента Росії в Криму грубо порушує міжнародне і українське законодавство.

ІА "Вголос": НОВИНИ