Підозрюваний в отруєнні Скрипалів офіцер Головного розвідувального управління Росії Анатолій Чепіга проживав у гуртожитку Російського державного гуманітарного університету як простий студент.

Про це повідомляє МБХ-медіа з посиланням на дані центру «Досьє».

За інформацією ЗМІ, ще в середині 2000-х майора 14-ї бригади спецназу ГРУ (в/ч 74 854, раніше — 20 662) Анатолія Чепігу помітив представник із Військово-дипломатичної академії (ВДА), в/ч 22 177. «Консерваторія», як називають академію серед співробітників ГРУ, розташована в Москві за адресою вул. Народного ополчення, будинок № 50. Щорічний набір кандидатів у слухачі ВДА серед службовців у військових частинах — звична практика для ГРУ.

Характеристика на Анатолія Чепігу була бездоганною: тричі побував у Чечні, має нагороди, спортсмен, морально стійкий, хороший сім'янин, двоє дітей. З дружиною Галиною Чепігою (Нікіфоровою) також провели секретну бесіду, оскільки вона працювала вільнонайманою в окремому загоні спеціального призначення Хабаровського краю.

2009 року його перевели до Москви, де чоловік став слухачем третього факультету ВДА (оперативно-тактична розвідка). Випускників цього факультету розподіляють військовими округами і під час бойових дій вони проводять розвідку в запіллі ворога, займаються диверсіями, мінуванням доріг, ліквідацією командних пунктів тощо.

Чепігу разом із дружиною і сином (доньку прописали пізніше туди ж) зареєстрували як студента в гуртожитку Російського державного гуманітарного університету (вул. Кіровоградська, 25/1).

Ще 1997-го на Хорошевському шосе, 76Б затримали американського журналіста Едварда Діна, котрий знімав на відео всіх, хто заходить і виходить із «акваріуму». Як повідомив «Досьє» колишній полковник із Академії Генштабу, котрий забажав залишитися анонімним, керівництво ухвалило рішення реєструвати офіцерів за адресами цивільних гуртожитків замість «засвічених» гуртожитків ВДА.

2010 року після прибуття до Москви Анатолій Чепіга отримав новий паспорт на ім'я уродженця Душанбе Руслана Боширова, а в графі «місце проживання» було зазначено: Москва, вул. Велика Набережна, б. 19, корп. *, Кв. **.

Як з'ясував Центр «Досьє», за цією адресою проживає Аліна Ісакова.

2002-го вона переїхала до Москви з Кишинева та зареєструвалася в однокімнатній квартирі площею 27,3 кв. м в підмосковному селищі Шаховськ, де прописані ще 189 осіб. Пізніше Ісакова влаштувалася на роботу в компанію METRO Cash & Carry і супроводжувала в поїздках країною провідного топ-менеджера гіпермаркетів «Метро» та «Стрічки», німця Едварда Деффінгера. Зараз, згідно з «СПАРК-Інтерфаксом», вона є співзасновником ТОВ «Глобал стрім» у Криму (бенефіціар компанії — офшор Nemis Indastriz Korp, зареєстрований на Британських Віргінських островах).

Центру «Досьє» також вдалося зв'язатися з Аліною Ісаковою, котра заявила, що проживає разом із чоловіком, котрий закінчив РХТУ ім. Д. І. Менделєєва, а Чепіги та Боширова не знає. Однак ім'я останнього могло бути відомим Ісаковій із січня 2017 року, коли на її адресу надійшов акт у справі про адміністративне правопорушення від 24 червня 2016-го, виписаний Московською адміністративною дорожньою інспекцією на ім'я Боширова Руслана Тимуровича. Подібні акти, зазвичай, складають за неправильне паркування і стоянку на газонах.

Також, згідно з опублікованою інформацією, в лютому 2014 року співробітник ГРУ Чепіга брав участь в евакуації колишнього президента України Віктора Януковича в складі Сил спеціальних операцій (ССО) Міноборони РФ, отримавши за це звання Героя Росії. Разом із ним у Кремлі нагороди вручили колишньому особистому охоронцю Путіна Олексію Дюміну, котрий згодом став губернатором Тульської області, а також групі «музикантів» із «Консерваторії» на вулиці Народного ополчення, яка згодом склала кістяк ПВК «Вагнер».

Щодо сусідів «студента» Чепіги, то після військового конфлікту з Грузією 2008 року, який продемонстрував безлад у військах, в Кремлі ухвалили рішення відродити майже розігнані підрозділи бійців спецназу ГРУ, після чого почався активний набір до «Консерваторії». У розпорядженні «Досьє» опинився список 123 офіцерів, котрі вступили в період із 2009-го по 2015 рік на перший (стратегічна агентурна розвідка, на сленгу співробітників ГРУ — «піджаки») і третій факультети ВДА. Надалі дехто з них стали представниками «Аерофлоту» за кордоном, радниками в посольствах, співробітниками агенції «Росспівробітництво», російських і зарубіжних зовнішньоекономічних організацій, офіцерами при штабах військових округів.

Зокрема, в списку опинилися прізвища дванадцятьох військовослужбовців, зареєстрованих разом із Чепігою в гуртожитку РДГУ:

  • Михайло Бобер, закінчив Череповецьке вище військове інженерне училище радіоелектроніки;
  • Ігор Голубєв, служив у в/ч 26 840 п. Катунін (колиш. «Архангельськ-27»);
  • Роман Татарка, закінчив Череповецьке вище військове інженерне училище радіоелектроніки;
  • Костянтин Бахтін, служив у в/ч 54 902, вертолітна авіабаза, с. Гаровка-2, Хабаровський край;
  • Андрій Домрачев, в/ч 10 735, 165-й полк морської піхоти, м. Владивосток;
  • Валерій Нестеренко, народився в Армавірі, потім проживав у Ставрополі;
  • Андрій Пестерев, має при собі посвідчення особи офіцера АА *****;
  • Олексій Пономарьов, військова академія РВСП ім. Петра Великого;
  • Олександр Федічкін, інших даних немає;
  • Ігор Ясенів, Рязань, інших даних немає;
  • Антон Мелехин, Омськ, інших даних немає;
  • Андрій Панков, втратив паспорт 6 805 228 ***, виданий ОВД Радянського району м. Тамбова, інших даних немає.
Справжні прізвища цих «студентів РДГУ» не фігурують у жодних базах даних, а в Мережі видалені не лише їхні акаунти, а й навіть профайли їхніх дружин і дітей. Ймовірно, зараз у них нові ПІБ, і не виключено, що серед вищеназваних слухачів ВДА ховається й напарник Чепіги за Солсбері, котрий використовував документи на ім'я уродженця Архангельської області Олександра Євгеновича Петрова.

2011-го "Петров" із новим паспортом придбав у Москві автомобіль Chevrolet Cruze і за шість років його продав. Центр "Досьє" зустрівся з новим власником автомобіля, котрий проживає в Солнечногорську-2, де розташована база спецназу ГРУ "Сенеж" (в/ч 92 154), і показав йому фотографію Петрова. Теперішній власник Chevrolet повідомив, що автомобіль за дорученням від нотаріуса продавав пряитель господаря, а сам "Петров" раптово занедужав.

ІА "Вголос": НОВИНИ