Мова, в основному, іде про пізніх переселенців німецького походження з республік колишнього СРСР, передає «Німецька хвиля».

Вони воюють на боці проросійських сепаратистів, деякі з них мають досвід служби у Бундесвері.

Видання наголошує, що за участь у бойових діях в Україні громадяни ФРН за законом не підлягають кримінальному переслідуванню на відміну від власників німецьких паспортів, які воюють на боці угруповання «Ісламська держава» в Іраку та Сирії. При цьому експерт фракції ХДС/ХСС у Бундестазі з внутрішньополітичних питань Штефан Майєр вважає, що німецькі громадяни, які воюють в Україні, можуть бути притягнуті до відповідальності за «створення терористичного об'єднання».

За його словами, «осіб з подвійним громадянством треба позбавляти німецьких паспортів за участь у громадянській війні».

Посол України у Німеччині Андрій Мельник закликав німецький уряд посприяти тому, щоб німецькі громадяни у подальшому не «відбували у східному напрямку для участі у вчиненні вбивств». У свою чергу, міністерство внутрішніх справ ФРН заявляє, що Берлін не буде терпіти здійснених закордоном злочинів своїх громадян. При цьому МВС має намір запровадити заборонні та обмежувальні заходи на виїзд із країни тих осіб, які збираються взяти до рук зброю в Україні.

За даним Welt am Sonntag, щонайменше один громадянин Німеччини уже загинув на Донбасі. 33-річний вихідець із Казахстану був смеретльно поранений осколком снаряду 12 лютого під час боїв за Дебальцеве. 25 лютого він був похований у Москві.

ІА "Вголос": НОВИНИ