Про це повідомляє телеканал «Дождь» з посиланням на три джерела, близьких до Кремля.

Як повідомляється, Володимир Путін скасував як мінімум два найближчих публічних заходи. У вівторок він повинен був провести в Кремлі нараду з цивільної мікроелектроніки. Однак, за словами джерела, її не буде.

У середу Путін планував взяти участь у форумі «Наставник», який проводить Агентство стратегічних ініціатив. На початку лютого президент Росії публічно обіцяв приїхати на форум. Він був у планах глави держави, говорять співрозмовники, знайомі з графіком Путіна. За їх словами, сьогодні вранці прийшла інформація про скасування заходу.

Прес-секретар президента Дмитро Пєсков на момент публікації матеріалу не відповів на питання «Дождя» про причини зміни планів Путіна.

Раніше Путін скасував відрядження в Сочі. Воно повинно була відбутися в понеділок, але в неділю ввечері журналістам кремлівського пулу, які повинні були супроводжувати главу Росії, прийшло повідомлення про скасування поїздки. Пізніше Дмитро Пєсков пов'язав це рішення з аварією літака, який з розбився в неділю в Підмосков'ї. За його словами, це зроблено, щоб Путін у разі потреби міг особисто координувати розслідування і роботи з надання допомоги постраждалим, повідомими в новинах «Першого каналу».

На наступний день Путін дійсно працював у Москві – він зустрівся з главою Палестини Махмудом Аббасом, а також з фіналістами конкурсу «Лідери Росії». Путін говорив хрипко і на початку зустрічі вибачився за те, що втратив голос.

«Простудився, але продовжує працювати», – прокоментував пізніше Пєсков.

На записі із зустрічі, опублікованому на сайті kremlin.ru видно, що увага Путіна досить розсіяна. Він кілька разів ставив учасникам питання, відповіді на які вони дали йому раніше.

Якщо хвороба президента затягнеться, не виключено, що прес-службі президента доведеться публікувати старі зустрічі Путіна з чиновниками під виглядом нових, каже співрозмовник, близький до Кремля. За його словами, владі в розпал виборчої кампанії невигідна тема хвороби лідера.

Джерело, близьке до Кремля, яке брало участь в організації одного із заходів за участю Путіна, говорить, що вони не отримували ніяких офіційних пояснень про причини неприбуття Путіна. Неформально, говорилося, що це може бути пов'язано з якимись подіями в Сирії, зазначає інформатор. Раніше ЗМІ повідомляли про масову загибель співробітників приватної військової компанії «Вагнер», однак, оцінки числа жертв кардинально різнилися – від декількох чоловік до декількох сотень.

Останній раз публічно про хвороби перших осіб ставало відомо від самого Путіна. У березні минулого року прем'єр Дмитро Медведєв скасував відкриті для преси заходи. Про його хворобу на нараді з членами уряду Путін вирішив повідомити.

«Не вберегли Дмитра Анатолійовича», – повідомив Путін.

Пізніше Медведєв спростував інформацію про хворобу.

Інформація про зникнення Путіна з публічно простору з'являється регулярно. Останній раз це відбулося влітку минулого року. Джерела пов'язували це з бажанням Путіна провести неформальну відпустку.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ