Зважаючи на це, пише «Страна», невдовзі Савченко може бути оголошена підозра про державну зраду.

За даними видання, загальна канва обговорення була така, що в Україні потрібно наводити порядок, патріотично налаштовані офіцери незадоволені корумпованою владою, і, за певних обставин, могли б допомогти політикам-патріотам повалити антинародний режим.

«Надію ці солодкі промови так вразили, що вона прямо запитала – чи готовий «Кедр» з товаришами брати участь у цій справі разом з нею, на що панове офіцери нібито висловили свою згоду, щоправда, новоявлені «декабристи» зі спецназу ГУР чомусь запитали Савченко – чи є у неї можливості привезти зброю з «ДНР» для здійснення цього задуму. Наше джерело не змогло пояснити – чому Надія не задалася логічним питанням – навіщо українським військовим (та ще й з елітного підрозділу) для здійснення перевороту в Києві була потрібна зброя аж з Донецька. Невже не можна було просто взяти в своїй же частині?» – вказано у публікації.

Разом з тим, пише ЗМІ, Савченко нібито повідомила, що зайнятися цим питанням може раніше заарештований парламентер Володимир Рубан.

Після цього, кажуть журналісти, саме вона познайомила Рубана з «Кедром» на зустрічі в столичному готелі «Амбассадор». Формальним приводом для розмови нібито стало питання обміну полонених. «Кедр» сказав, що у нього в полоні в Луганську перебувають кілька бійців – і він хотів би їх обміняти. З цього і почали обговорення при зустрічі з Рубаном, але потім швидко перейшли до основної теми – підготовки військового перевороту в Києві, для чого, за словами військових, їм необхідно було трохи зброї саме з «ДНР».

«Страна» наголошує, що Рубану ця ідея чомусь теж не здалася божевільною або, щонайменше, підозрілою. І він нібито погодився допомогти з доставкою зброї, пообіцявши, що домовиться про це з ватажком «ДНР» Олександром Захарченком і так званим «міністром доходів і зборів ДНР» Тимофєєвим («Ташкентом»).

Пізніше відбулося ще кілька зустрічей. І під час однієї з них«Кедр» познайомив Рубана та Савченко з одним високопоставленим військовим, командиром великого підрозділу ЗСУ. На ній командир висловив готовність брати участь у поваленні режиму і відправити свою частину на Київ, але попросив за це 2 мільйони доларів.

Савченко нібито пообіцяла вирішити грошове питання і провела з цього приводу переговори з низкою опозиційних політиків.

«Варто зазначити, що ці, всі попередні і всі наступні розмови фіксувалися на аудіо і відео. Тобто фільмотека буде викладена багата», – сказало джерело ЗМІ в силових структурах.

Як зазначено у публікації, першу партію зброї з «ДНР» за допомогою «Кедра» (він забезпечив коридор з української сторони на лінії розмежування) вивезли ще в листопаді. Довірена людина Рубана переправила її на територію частини в Хмельницькому, де служив «Кедр».

Другу «ходку»намітили на березень за тією ж схемою («Кедр» забезпечує коридор). І під час переходу Рубана і затримали.

«Дійсно, можна припустити, що Савченко намагалася переманити на свій бік «Кедра» і інших військових, і ті наївно погодилися. Потім СБУ або хтось ще це розкусили, перевербували «Кедра» і з їхньою допомогою, організували операцію по затриманню Рубана з перспективою пред'явлення звинувачення Савченко», – розповіло джерело видання.

Як уже писав «Вголос», увечері 8 березня СБУ затримала Володимира Рубана, який перевозив з окупованої території чималий арсенал зброї. 

Затримання відбулося неподалік від контрольно-пропускного пункту в'їзду/виїзду через лінію розмежування «Майорське» на дорозі між окупованим містом Горлівка та підконтрольним Україні містом Бахмут при спробі перетину лінії розмежування із забороненим «товаром».

Згодом стало відомо, що Рубану оголошено підозру за трьома статтями – за ч.1 ст. 263 КК «Незаконне поводження зі зброєю», та ч.1 ст.14 «Готування до злочину»,  ч.3 ст.258 «Терористичний акт». 

Нардеп Надія Савченко заявила, що хоче взяти Рубана на поруки.

Згодом СБУ викликала народного депутата Надію Савченко на допит. Однак, нардеп виїхала за кордон і заявила, що не прийде.

ІА "Вголос": НОВИНИ