"Слідство.Інфо" розповідає, що копію закордонного паспорта Труханова знашли серед ідентифікаційних документів власників та директорів компанії Corderoy Asset Partners Ltd, яка вже фігурувала в історії про Труханова.

У документі вказано, що "МЗС Росії" 26 червня 2003 року видало Труханову закордонний паспорт терміном дії на 5 років. Фотографії на копії паспорта не видно, номер нечіткий.

Панамський архів опублікували у квітні 2016 року, Новою порцією паперів німецьке видання "Süddeutsche Zeitung" поділилося з колегами з International Consortium of Investigative Journalists та OCCRP.

Раніше Агенція фінансових розслідувань БВО відкрила справу щодо компаніїCorderoy Asset Partners Ltd. 29 квітня 2016 року Агенція відправила запит у Mossack Fonseca з проханням видати низку документів цієї компанії.

Адміністратори написали Андрію Троценку із проханням оновити інформацію про Corderoy Asset Partners Ltd. Троценко відповів, що компанія не веде діяльності з 2009 року.

Саме у листуванні між Троценком та острівними адміністраторами і з’явилися документи власників та директорів фірми, зокрема й паспорт одеського мера.

Виходить, що принаймні станом на 2003 рік Труханов був громадянином Російської Федерації.

Ще в квітні 2016 року завдяки витоку "Панамського архіву" журналісти знайшли зв’язок між одеським мером та кількома офшорними компаніями з Британських Віргінських Островів. Більшість із них були пов’язані із будівництвом у Одесі та Києві.

Для реєстрації компаній на БВО Труханов надавав адресу у російському місті Сергієв Посад, що поблизу Москви. Це могло означати, що він має російський паспорт, однак такого документа в Панамському витоку тоді не знайшлося.

Тоді Труханов опублікував документ із генконсульства Росії в Одесі, яке запевняло, що Труханов "не набував громадянства Російської Федерації… та громадянином РФ Російської Федерації не є".

Управління СБУ у Одеській області також заявило, що не знайшло доказів російського громадянства у Труханова.

Журналісти відправляли запит і телефонували Труханову по коментар з приводу нової знахідки, але відповіді не отримали.

При цьому репортери "Слідства.Інфо" та OCCRP знайшли у файлах Paradise Papers ще один зв’язок Труханова з РФ: його донька Катерина Труханова використовувала російську адресу для реєстрації власних офшорних компаній (Москва, Ломоносівський проспект 18, кв 550).

Згідно з офіційним російським реєстром нерухомості, володіє цією квартирою Марія Дмитрівна Труханова, мати одеського мера.

Оскільки Труханов живе з матір’ю, він мав би декларувати і її майно, але російська квартира у декларації мера не з’являлася, хоча пані Марія володіє нею з 2003 року.

НАБУ долучило інформацію про московську квартиру до матеріалів щодо Труханова, про що повідомило на запит юриста Інституту розвитку регіональної преси Олександра Волошина.

ІА "Вголос": НОВИНИ