Дослідники NASA вважають, що коливання місячної орбіти в поєднанні з підвищенням рівня океану призведе до рекордних повеней в найближчому майбутньому.

Про це ідеться в публікації на сайті "Голосу Америки".

Дослідники з Національного управління з аеронавтики і дослідженню космічного простору (NASA) і Гавайського університету попереджають про те, що майбутні зміни орбіти Місяця в поєднанні з підвищенням рівня океану можуть привести до рекордних повеней на Східному і Західному узбережжі США в наступному десятилітті.

У дослідженні, проведеному групою НАСА зі зміни рівня моря при Гавайському університеті і опублікованому минулого місяця в науковому журналі Nature Climate Change, йдеться, що регулярні зміни навколоземної орбіти Місяця призведуть до підйому рівня води в океанах уздовж американського узбережжя.

Автори дослідження кажуть, що так зване «коливання» місячної орбіти є частиною 18,6-річного циклу, вперше зафіксованого ще в 1728 році. Протягом першої половини циклу Місяць сприяє більш низьким припливам і більш високим відпливам, в той час як в наступній половині на Землі виникають вищі припливи і більш глибокі відливи.

Очікується, що це явище досягне свого піку в середини 2030-х років і відбудеться одночасно зі зростанням прибережних повеней через підвищення рівня океану, пов'язаного з наслідками зміни клімату.

У NOAA повідомляють, що повені під час припливу, часто звані «неприємними» або «повенями в сонячний день», регулярно відбуваються в багатьох прибережних поселеннях, приводячи до затоплень вулиць, дворів та підприємств. Крім цього, в агентстві відзначають, що з травня 2020 року по квітень 2021 року в прибережних американських поселеннях було зафіксовано в два рази більше паводкових днів, ніж 20 років тому. Вони очікують, що ця тенденція рекордно високих припливів збережеться до квітня 2022 року і буде спостерігатися в найближчі десятиліття.

Океанограф NOAA і автор дослідження НАСА Вільям Світ в інтерв'ю Washington Post заявив, що поєднання коливання орбіти Місяця і підвищення рівня моря стане «свого роду подвійним ударом». Це означає, що на узбережжі очікуються ще більш сильні повені, якщо вчасно не будуть укріплені берегові лінії.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ