Про це сьогодні, 7 травня, під час брифінгу-роз'яснення щодо змін, які Уряд вніс в умови призначення житлової субсидії, розповів начальник управління соціального захисту Львівської міської ради Ігор Кобрин, передає кореспондент «Вголосу».

За його словами, нові заяви і декларацію на отримання мають написати: внутрішньо переміщені особи; особи працездатного віку, які не отримували доходів чи отримували їх у меншій сумі, ніж мінімальна зарплата; якщо є зміни у складі сім'ї; якщо у складі домогосподарства є особи, які зареєстровані у житловому будинку, але не проживають у ньому. Також особи, які є орендарями житла.

«Втратять право на субсидію громадяни, у яких у власності є квартира площею понад 120 м2 чи житловий будинок площею понад 200 м2. Однак встановлені винятки для дитячих будинків сімейного типу, – додав Ігор Кобрин. Також стосується це тих, хто має автомобіль випуску менше 5 років незалежно від того, чи він взятий в кредит, чи подарований».

Також він зазначив, що постановою розширюється повноваження комісії із  призначення субсидій, що є при кожній районній адміністрації і розглядає складні питання. Тепер відмову у призначенні субсидії має ухвалити комісія. Вона також вирішуватиме окремі випадки, особливо ті, що стосуються складних життєвих обставин сімей відповідно до своїх повноважень.

«Суттєвий момент: відтепер людина, яка отримує житлову субсидію, має сплачувати обов'язкову частку сплати. В іншому випадку припинять нарахування субсидії. Також потрібно не мати заборгованості у сумі понад 340 грн. А протягом  30 днів людина має повідомити про зміну складу сім'ї», додав чиновник.  

Також, за його словами, якщо мешканці звертаються за субсидією у травні, їм дохід враховуватиметься за 3-4-й квартал 2017 року. Якщо вже в опалювальний період – з жовтня цього року – дохід враховуватимуть за 1-2-й квартали цього року. А субсидію тепер призначатимуть на два періоди: опалювальний і неопалювальний.  А від окремих мешканців вимагатимуть повернути отриману субсидію, якщо вони у попередніх періодах приховали певні дані. Або добровільно, або у судовому порядку.     

«Буде соціальна напруга, бо багато людей втратять субсидії. Міністерство трактує, що близько 20% отримувачів субсидії втратять на це право. Хоча я думаю, що, можливо, це буде близько 40%»,  резюмував Ігор Кобрин.

До слова, у Львові понад 135 тисяч домогосподарств отримують субсидії, що становить понад половину домогосподарств міста.

ІА "Вголос": НОВИНИ