Про на сесії Львівської міської ради заявив керівник фракції «Народний контроль» Валерій Веремчук під час обговорення Програми.

«Мотивувати львів’ян до створення ОСББ через підтримку об’єднань із бюджету – це хороша ідея. Але з подачі чиновників, вона може стосуватися лише «обраних». ОСББ виконуватимуть роль замовників робіт. А відтак на них хочуть перекласти витрати на замовлення проектно-кошторисної документації, проведення експертизи ПКД. Але таке до снаги тільки великим ОСББ. Для прикладу, виготовлення ПКД у будинках-пам’ятках архітектури в старій частині міста може вартувати 80-100 тисяч гривень, бо потрібно робити не капремонт, а реставрацію. Зрештою здебільшого у центрі Львова діють невеличкі ОСББ на кілька квартир, які не мають грошей на ПКД. Відтак програма працюватиме дуже вибірково, адже до неї зможуть долучитися лише кілька Об’єднань», – пояснив депутат.

Також він звернув увагу на те, що у початковій редакції Програми йшлося лише про фінансування ремонтів окремих конструктивних елементів будинку – фасадів, покрівель. Тож, за його пропозицією, додали можливість ремонтувати і внутрішньобудинкові мережі.

«А ще у преамбулі проекту ухвали акуратно оминули постанову Кабміну (№572 від 08.10.1992), яка чітко регулює відсоткову частку грошової допомоги з міського бюджету залежно від віку будинку. Виділяти кошти чиновники планують «на око»? Відтак я запропонував у подальшому суттєво доопрацювати у робочому режимі Програму, аби вона охопила максимальну кількість ОСББ», – наголосив Веремчук.

ІА "Вголос": НОВИНИ