Знайдений на Подолі в Києві скарб із монет, фібул (старовинні металеві застібки для одягу) та залишків кераміки належав епосі Стародавнього Риму.

Скарб знайшли кілька місцевих жителів під час висаджування фруктових дерев біля Воздвиженки, на розі вулиці Кожум'яцької та Вознесенського узвозу, повідомляє «Сегодня».

"Почали копати і на глибині близько півметра лопата зачепила якийсь твердий предмет. Придивилися, а там уламки глиняних черепків і монети", — розповіли очевидці.

Загалом на місці виявили два десятки монет, кілька пряжок, фібул і численні залишки кераміки.

"Коли ми знайшли скарб, то відразу викликали на місце поліцію й археологів. Проте останні сказали, що для них там нічого цікавого немає. Порадили відправити знахідки в Музей історії Києва", — розповіла одна з копачів Тетяна Максименко.

"Ви не уявляєте собі, які відчуття виникають, коли знаходиш предмети, яким сотні, а то й тисячі років!", — ділиться враженнями інший місцевий житель Олександр Ройтман.

Археологи оцінили предмети. Їхня справжність сумнівів не викликає, але ось як скарб потрапив у те місце, де його знайшли, залишається загадкою.

"Знайдені римські монети — денарії перших століть нашої ери. Вони лежали на глибині 30 сантиметрів, — нижче цього рівня — сучасний бетон! А культурні нашарування в цьому місці починаються з глибини півтора метра", — розповів науковий співробітник Інституту археології НАН України В'ячеслав Баранов.

До речі, вартість одного такого денарія в Інтернеті — відекількох десятків до кількох тисяч гривень залежно від їхнього стану та часу карбування.

За словами археолога Микити Сідька, крім монет, інтерес представляють також фібули та фрагменти кераміки.

"Судячи з форми й орнаментації предметів, регіон їхнього походження їхнього Західна Україна. У київській землі таких речей бути не може", їхнього вважає Сідько.

А оскільки всі предмети, знайдені в імпровізованому саду, належать до різних епох, це свідчить про те, що скарб нещодавній, вважає В'ячеслав Баранов.

Знахідки кияни обіцяють передати на зберігання до Музею історії Києва, фахівцям якого ще належить з'ясувати походження скарбу.

ІА "Вголос": НОВИНИ