Вчені Массачусетського технологічного інституту виявили, що ракові пухлини оточені еластичною плівкою, яка стає жорсткішою при розростанні дефектних тканин. Це обмежує здатність злоякісних клітин утворювати метастази, які спостерігаються при особливо небезпечних формах і стадіях хвороби, і допомагає стримувати ріст пухлини. Про відкриття повідомляється в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences. 

Базальна мембрана являє собою тонкий неклітинний шар, що оточує не тільки ракові пухлини, а й здорові тканини. Вона служить фізичною опорою, що утримує органи, надає їм форму, а також забезпечує шляхи міграції клітин. При раку злоякісні клітини повинні порушити цілісність мембрани, щоб мігрувати в іншу частину людського тіла і почати утворення метастазів.

Щоб вивчити властивості базальної мембрани, що оточує пухлину, вчені використали атомно-силову мікроскопію, при якій мікроскопічний зонд впливав на тонку оболонку. Зразком була вирощена культура клітин раку грудей, які виділяють білки, що формують мембрану навколо пухлинних сфероїд. Всередину сфероїдів через крихітні голки нагніталася рідина, в результаті чого мембрана роздувалася, відділяючись від клітин. Це дозволило виміряти еластичність оболонки.

Виявилося, що мембрана залишається еластичною в міру роздування, проте збільшує жорсткість, що забезпечує деякий контроль над ростом пухлини. Це відрізняє оболонку від інших типів еластичних матеріалів, які при надування можуть лопнути. В цьому випадку ракові пухлини могли б стати для організму куди більш небезпечними.

У майбутніх дослідженнях вчені планують знайти нові способи запобігти або відстрочити метастазування раку, шляхом підвищення жорсткості базальної мембрани.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ