Такого висновку дійшли вчені з Університету штату Арізона. Про це йдеться в статті журналу Nature Ecology & Evolution, передає Phys.org.

«Досі зовсім ігнорувалася тема поширення онкологічних захворювань у дикій природі. А їхня причина – також людина. Тварини стикаються з усіма породженими Homo Sapiens видами забруднень», – розповів один з авторів статті.
Дослідники наголосили, що розвитку злоякісних пухлин сприяють: хімічне забруднення атмосфери та гідросфери, накопичення пластику й використання пестицидів. Крім того, проблеми зі здоров'ям викликає світлове забруднення, яке збиває добові ритми та викликає гормональні зміни, що може збільшити ризик захворювання на рак.

«Найсумніше у тому, що ми знаємо, що треба робити, але не робимо. Ми не повинні руйнувати середовище проживання диких тварин, годувати їх людською їжею і забруднювати біосферу Землі», – наголосив один з біологів.

За словами авторів статті, Homo sapiens можна визначити як онкогенний вигляд, хоча поки невідомо, наскільки сильно розвиток сучасної цивілізації обумовлює розвиток і поширення ракових пухлин у диких видів.

ІА "Вголос": НОВИНИ