Про це йдеться у звіті Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб  «Екологiчна ситуацiя на територiї  Донецької та Луганської областей».

«Однією з причин незадовільного екологічного та санітарного стану поверхневих, а також підземних вод є тривале забруднення їх неочищеними або недостатньо очищеними зворотними водами каналізаційних і очисних споруд, ефективність роботи яких є вагомим чинником екологічної та епідемічної безпеки населення. Більшість очисних споруд каналізації в містах і селищах перебувають в незадовільному санітарно-технічному стані, а деякі населені пункти взагалі не забезпечені централізованою системою каналізації», - йдеться у звіті.

Також, як зазначають автори звіту, утилізація господарсько-побутових стічних вод здійснюється грунтовим методом, що є «потенційною екологічною та епідемічною небезпекою для довкілля та населення».

«Загроз, які існують зараз на Донбасі і пов’язані з погіршенням водних ресурсів, багато і вони різноманітні. Це і затоплення шахт, і руйнування захисних споруд навколо так званих хвостовищ (озера, в яких зберігаються стічні води), це і шкідливі речовини, зокрема, ртуть, яка використовувалася в хімічному виробництві. Хімічне забруднення води відбувається внаслідок надходження у водойми зі стічними водами різних шкідливих домішок неорганічного та органічного походження», - зауважили розробники екологічного звіту.

Екологічний звіт підготовлено та видано в рамках виконання Державною екологічною академією післядипломної освіти та управління Міністерства екології та природних ресурсів України проекту «Проведення оцінки та вивчення еколого-техногенного стану Донецької та Луганської областей з метою розробки рекомендацій щодо природно-ресурсного відновлення на екологічних засадах» на замовлення МТОТ.

ІА "Вголос": НОВИНИ