45 очільник Білого дому Дональд Трамп підготував указ про закордонні в'язниці для утримання підозрюваних у тероризмі, але поки він не підписаний.

У розпорядженні The New York Times виявився тристорінкова чернетка указу «Про затримання і допити військовослужбовців супротивника», який дозволить ЦРУ заново відкрити закордонні секретні в'язниці, де містилися і піддавалися тортурам підозрювані в тероризмі. Програма в'язниць була згорнута за каденції Барака Обами у 2009 році.

У тому ж документі міститься вказівка Пентагону щодо відновлення використання в'язниці в Гуантанамо для утримання захоплених бойовиків, у тому числі і учасників «Ісламської держави». У ньому також вміщено положення, що скасовує директиву Обами про надання співробітникам «Червоного хреста» доступу до всіх підозрюваних в тероризмі, що містяться на території США.

Як відомо, програма секретних в'язниць існувала в США в 2000-х роках. У 2005 році її існування офіційно визнав президент Джордж Буш-молодший.

За повідомленнями ЗМІ, в'язниці розташовувалися в Польщі, Литві, Румунії, Афганістані та кількох інших країнах. У цих в'язницях застосовували «розширену техніку ведення допиту», що передбачає деякі види тортур. Найбільшу популярність отримала імітація утоплення.

ІА "Вголос": НОВИНИ