В Україні вже з початку 2021 року суттєво зросли ціни на товари першої необхідності – яйця, цукор, олія. Так, 10 яєць станом на середину січня обійдеться у суму від 35 до 50 гривень.

Суттєво подорожчала також і соняшникова олія. Так, за літр олії доведеться заплатити від 36 гривень, якщо це акційна ціна, до 52 гривень . Кілограм цукру в Україні в середньому ж коштує 27 гривень.

Та і це ще не все. Так, за даними Державної служби статистики, за минулий рік серед круп теж відбулось здорожчання, а саме:

  • Найбільше подорожчала гречка — на 34,8% з 27 гривень до 37.
  • Рис у період з грудня 2019 по грудень 2020 року виріс на 4,8% до 23,93 гривні за кг,
  • Манна крупа — до 15,91 гривні за кг.
Ціна пшеничного хліба з борошна вищого ґатунку у грудні 2020 року в середньому по країні становила 26,73 грн за 1 кг - це на 11,8% більше, ніж у попередній рік. Батон з 13,86 гривні виріс до 14,75 грн за 0,5 кг.

Також подорожчали макаронні вироби з м’яких сортів пшениці. В середньому по країні вони продавалися за 20,17 гривні за кг. Пшеничне борошно подорожчало на 13,2% і виросло до 12,70 гривні за кг.

За даними Держстату, в Україні виросли ціни й на м'ясо. Зокрема яловичина зі 132,81 гривні зросла до 144,82 гривні.

Як повідомляє Український клуб аграрного бізнесу, продукти харчування у 2020 році загалом зросли в ціні на 4,9%. Найбільше за рік подорожчав цукор  (+47,7%), яйця (+30%), олія соняшникова (+21,7%) та фрукти(+12,9%).

Тоді, як у Держстаті додають, що у 2021 році були й такі продукти харчування, котрі подешевшали. Так, найсуттєвіше здешевшали овочі та м'ясо птиці: куряче філе подешевшало на 10 гривень від початку року. За даними Українського клубу аграрного бізнесу, овочі відзначилися зниженням цін на 12,1% порівняно з груднем 2019 року.

Серед овочів здешевшали ті, котрі належать до «борщового набору», зокрема:

  • цибуля: на 42,9% (до 5,12 грн за кг)
  • морква: на 6,3% (до 6 гривень уроздріб)
  • картопля впала в ціні на 24,9%, до 10,15 грн за кг
  • буряк – на 17,3%, до 5,39
  • капуста – на 21,5%, до 4,76 грн за кг
Прикметно, що у сусідній Польщі ціна на яйця така ж, як і в Україні – від 35 до 50 гривень. Соняшникова олія у Польщі обійдеться від 49 до 70 гривень за літр. Проте у Польщі середня зарплата – 5024 злотих, що орієнтовно 33 661 гривня. Натомість в Україні – 11 987 гривень.

То чому в Україні зростають ціни на продукти? Про це ІА Вголос запитав у голови Комітету економістів України Андрія Новака, екс-міністра економіки України Володимира Ланового та економіста Олега Пензина.

Чому в Україні наприкінці 2020 у січні 2021 року так різко зросли ціни на продукти харчування?

Андрій Новак:

У тому, що відбувається зростання цін на продути харчування немає нічого дивного, оскільки держава різко підняла ціни на базовий елемент собівартості усіх без винятку товарів та послуг, а саме – на енергоносії. Причому і на електрику, і на газ одночасно. Крім того, ціни на пальне також не стоять на місці.

Тобто в Україні зростає вартість усіх видів енергоресурсів. Причому, як ми бачимо ціни ростуть не на 1-2%, а на десятки. І це тягне за собою ланцюгову реакцію та здорожчання усіх груп товарів, тому що ні виробник, ні торговець не може працювати собі у збиток. І немає іншого виходу, як піднімати ціни. І поки така ситуація є, доти триватиме здорожчання.

Олег Пензин:

Підвищення ціна на продукти харчування у грудні-січні стало наслідком того, що ми почали споживати продукти врожаю 2020-2021 маркетингового року.

Володимир Лановий:

Є дві причини інфляційного зростання цін. Перша – це коли населення має більше грошей, або ж штучно збільшується грошова маса, а тому виробники ставлять більшу ціну, бо продукти, товари та запаси швидко розкуповуються. Ця причина нас не стосується, бо немає суттєвих зростань заробітних плат, пенсій та і взагалі інших виплат.

Але у нас є інша причина зростання цін – це зростання витрат. В Україні вони пов’язані із тим, що зростають витрати на всі види енергії. Зростає електроенергія, газ, опалення і так далі. Крім того, зросли і ціни на такі енергоносії, як-от: зріджений газ, бензин і дизпальне. І все це падає додатковими витратами на споживачів, оскільки склади, магазини та ці самі птахофабрики потрібно якось опалювати чи дотримуватись необхідного температурного режиму. Також йдуть додаткові витрати на доставку товарів, це пов’язано із транспортними засобами.

В Україні виробники наперед підвищують ціни на продукцію, щоб не бути у збитках

А ще таке різке подорожчання у січні може свідчити і про те, що в Україні виробники наперед підвищують ціни на продукцію, щоб не бути у збитках.

Ще у листопаді яйця коштували в середньому 25-27 гривень. Зараз – ледь не 40 гривень. Чому так сталось?

Олег Пензин:

Щодо яєць, то все тут взаємопов’язано із урожаєм зернових. Так, минулого року Україна зібрала на 7 тонн зернових менше у порівнянні з 2019. На світовому ринку ситуація є аналогічною, через це ціна на кукурудзу пішла вверх. А більше 50% вартості яйця – це комбікорми. Тобто у силу того, що світовий ринок на зерно пішов вверх, подорожчали комбікорми. Далі – мінімальна зарплата восени 2020 виросла раз, у січні 2021 року – другий раз. І це також туди додається. Газ також зростає у ціні. На сьогоднішній момент пряма собівартість яйця 2,4 грн, тобто 10 яєць коштує 24 гривні. Додайте сюди інтерес виробника, логістику та оптово-збутову надбавку. Плюс упаковка, а це  - теж гроші. От і виходить, що яйця коштують від 32 гривень за десяток. У супермаркетах у картонній упаковці яйця коштуватимуть від 40 гривень. Собівартість яйця раніше була десь на рівні 18 гривень і вона об’єктивно піднялась до 24 гривень, а тому виробники попросту не можуть їх дешевше продавати.

А чому здорожчали цукор, олія?

Олег Пензин:

Схожа ситуація із олією, оскільки соняшникове насіння різко здорожчало на світовому ринку. А тому – зросли ціни на олію. Та сама історія із цукром. У листопаді виготовили цукор із нового урожаю буряка. І як наслідок – ціни зросли. Єдине, що цього року добре виросла цукрова тростина і цукор на світовому ринку суттєво не подорожчав. Проте варто розуміти, що цукор із буряка та тростини відрізняється. Буряковий завжди був дорожчий, у нього своя динаміка росту. Тож тут теж можна пояснити здорожчання.

Таке подорожчання продуктів в Україні є критичним?

Олег Пензин:

Натомість не все так погано. У нас подешевшали овочі на 15%. М'ясо та молоко теж не подорожчали, ціни на ці продукти перебувають на рівні інфляції.

Соціальні сорти хліба подорожчали на 9%, здорожчала хіба кондитерка, але це через склад. Але тих 9% росту хліба – це практично рівень інфляції в Україні. В цілому споживча корзинка українців останнім часом виросла на 9-10%. Здорожчали гречка, яйця, олія, цукор орієнтовно на 30%, але інші групи доларів подешевшали і через це ситуація не є критичною.

Володимир Лановий:

Зараз подорожчало те, від чого люди не можуть відмовитись – від цукру, хліба та яєць. Ймовірно, українці просто зменшуватимуть обсяги купівлі цих продуктів, шукаючи альтернативу.

Що ще в Україні може подорожчати?

Володимир Лановий:

У першому півріччі 2021 року подорожчають молоко та м'ясо

На деякі групи товарів можливе так зване відкладене зростання. Вже згодом, у першому півріччі 2021 року подорожчають молоко та м'ясо, оскільки, як йшлось, зросла вартість кормів та і комунальні послуги не стоять на місці. Зростуть у вартості також яблука та хліб.

Андрій Новак:

Я прогнозую, що вже скоро подорожчають також і овочі та інші продукти, оскільки наголошую, тарифи не стоять на місці.

Олег Пензин:

У січні дадуть основну інфляцію тільки природний газ, що подорожчав, і опалення, це 0,5 -0,8%. . У лютому, коли закінчиться локдаун і на ринок повернеться сектор громадського харчування, а люди отримають підвищені січневі зарплати, ціни виростуть через збільшення попиту. Якщо влада дійсно знизить в лютому ціну на газ, це сповільнить інфляцію. Але за місяць буде від 1 до 1,5%. У березні ціни підвищаться ще на 0,8-1%.

Не мають дорожчати ті групи товарів, на які ціни вже піднялися , а це - яйця, цукор, соняшникова олія. Через низький купівельний попит залишиться стабільною вартість м'яса.

P.S

За даними Українського клубу аграрного бізнесу, ціни на пшеницю і кукурудзу в Чикаго досягнули найвищого рівня із 2013-14 років.

Так, пшениця 12 січня подорожчала до 244,3 дол. США за тонну, що є найвищим рівнем із травня 2014 року, в той час як рівень цін на кукурудзу досягнув 203,6 дол. США за тонну – це максимум із липня 2013 року.

Саме це і пов’язують із зростанням цін на продукти першої необхідності.

Марія Бойко, Вголос

ІА "Вголос": НОВИНИ