У бюджеті чимало поправок, та усі зміни - формальні. Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» розповів економіст Віктор Борщевський.

«Тут є захований дуже такий маніпулятивний інструмент – це напряму впливатиме на інфляційні процеси в державі. Ці гроші, які вкидаються на ринок, як правило, опиняються на ціновому сегменті і позначаються на зростанні цін», - пояснив він.

Основна стаття бюджету - підвищення зарплати педагогам. А ще депутати вирішили наступного року підняти мінімальну зарплату українцям до 3 723 гривень, а прожитковий мінімум - до 1700.

Втім, за словами економіста, коли держава піднімає «мінімалку», то завжди зменшується максимальна і середня зарплати:

«З економічної точки зору таке підняття зарплат не має сенсу. Тому що значну частину тих коштів інфляція просто «з’їдає». Наприклад, спілкувався із керівниками «Львівтеплоенерго», вони кажуть, що ситуація просто катастрофічна. Адже підняття зарплати в минулому році призвело до того, що прибиральниця і різноробочий персонал отримують ту саму зарплату, що є зварювальники, токарі. І останні просто-напросто приносять інструменти, кладуть і кажуть, щоб прибиральники йшли і варили труби. Це значить, що завтра львів’яни будуть без тепла, бо кваліфіковані робітники опиняються в Польщі..Те саме і з медициною. Санітарка і лікар отримують однакову заробітну платню…».

На думку Віктора Борщевського, у піднятті «мінімалки» є такі ж підводні течії, як і в пенсійній реформі.

«У цьому році було так гучно задекларовано пенсійну реформу, підгаслом було збільшення пенсій, але фактично відбулось не збільшення пенсій, а оптимізація. Тобто, заховали статтю пенсійних видатків під так званий трудовий стаж, а поскільки більше людей мають менший трудовий стаж, ніж зараз вони би отримували пенсії у випадку відсутності цієї категорії, то сумарно обсяг оцих пенсійних виплат зменшується. Для тих категорій, які мають великий трудовий стаж, пенсія зростає. Але їх є невелика кількість, переважно люди мають недостатній стаж і для них пенсії будуть зменшуватись», - підкреслив він.

Головними ж пріоритетами бюджету 2018 назвали оборону та безпеку - на неї передбачено понад 165 мільярдів гривень.

Понад 46 мільярдів хочуть витратити на дороги. А 14 мільярдів гривень передбачено для сфери освіти.

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ