Платити потрібно за все

Ідея перевести комунальні стоматполіклініки на госпрозрахунок визрівала у Львові близько року. Відповідний проект ухвали було включено чи не в кожен порядок денний сесії Львівської міської ради. Однак, зважаючи на численні мітинги та протести стоматологів, ухвалення остаточного рішення постійно відкладали. Все ж наприкінці січня цього року на сесії депутати таки підтримали ухвалу «Про створення госпрозрахункових відділень стоматологічної допомоги дорослому населенню м. Львова».

А це означає, що вже з 1 липня цього року в комунальних міських стоматологічних поліклініках Львова буде створено госпрозрахункові відділення з надання терапевтичної та хірургічної стоматологічної допомоги дорослому населенню в межах штатних розписів, затверджених станом на 1 січня 2015 року. Окрім того, вже найближчим часом управління охорони здоров’я Львівської міськради має розробити та подати на затвердження калькуляцію граничних цін на стоматологічні послуги, які надаватимуть комунальні міські стоматологічні поліклініки Львова.

Економія коштів

Основним аргументом на користь створення госпрозрахункових відділень стоматологічної допомоги було те, що це зніме навантаження з міського бюджету, враховуючи економічну ситуацію в державі. За словами директора департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Галини Слічної, 2015 року на функціонування комунальних стоматполіклінік передбачено в бюджеті 28,5 млн грн, з яких 86,2% становить фонд оплати праці.

Відповідно до ухвалених змін, госпрозрахункові відділення будуть структурними підрозділами поліклінік для надання стоматологічних послуг. Вони вестимуть діяльність на засадах повного самозабезпечення, їх утримуватимуть за кошти, одержані від юридичних, фізичних осіб за надання платних послуг, вартість яких визначатимуть відповідно до затверджених тарифів.

Водночас госпрозрахунковим відділенням надано право самостійно вирішувати питання оплати праці працівникам шляхом встановлення в колективному договорі форм і системи оплати праці, розцінок, тарифних сіток, схем посадових окладів тощо. Фактично це все віддали в руки головних лікарів. Однак не всі лікарі працюватимуть на госпрозрахунок, залишаться ще й бюджетники. 

«Раніше запропоновано, щоб 50% персоналу утримували за кошти бюджету, а 50% – за госпрозрахунком. Натомість тепер ми пропонуємо 61% – за бюджетні кошти і 39% – за госпрозрахунком», – додала Слічна.

Загалом, за її словами, відповідно до штатного розпису, станом на 1 січня в комунальних стоматполіклініках Львова фунцкціонує 696,5 штатних одиниць.

А що з лікарями?

Під час затвердження цієї ухвали в сесійній залі Львівської міської ради розгорілася жвава дискусія: більшість депутатів визнавала необхідність проведення реформ у цій галузі, однак висловлювали застереження та зауваження до методів реформування.

Голова депутатської бюджетної комісії ЛМР Яромир Самагальський наголосив, що однією з проблем є те, що багато лікарів працюють на неповну ставку. Інша проблема полягає в тому, що головний лікар вирішуватиме, хто залишиться на бюджеті, а хто працюватиме на госпрозрахунок, а це має корупційну складову. Тому він закликав Галину Слічну взяти цей процес під свій особистий контроль, враховуючи думку трудових колективів.

Тим часом голова депутатської комісії комунального майна Роман Плахтій погодився з думкою колеги про корупційну складову. На думку депутата, щоб справді перекрити бюджетні витрати, потрібно буде встановити таку вартість послуг у госпрозрахункових відділеннях, яка фактично буде значно вищою, ніж у приватних клініках.

«Схоже, ми хочемо зробити добру справу старими совковими методами. Ми надурили лікарів-стоматологів, які за свої кошти зробили собі сучасні кабінети, закупили нове обладнання, а тепер у цих кабінетах, на цьому обладнанні хочемо змусити їх працювати на відшкодування певних збитків, яких зазнає комунальна поліклініка. Це нагадує зрівнялівку, так, ніби ви взяли мій автомобіль і віддали його на таксі або підселили в моє помешкання квартиранта», – пояснив депутат. 

Він вважає, що потрібно врахувати амортизаційну складову. Каже: реформи потрібні, але методи, якими їх запроваджують, викликають сумніви.

Галина Слічна підтвердила, що лікарі дійсно за свій кошт частково закупили обладнання, яке тепер перебуває на балансі стоматполіклінік. Але всі ці речі, на її думку, можна буде врегульовувати у статутах поліклінік та в договорах, які згодом буде додатково підписано.

Натомість депутат Анатолій Країнський повідомив, що за останні 10 років повного фінансування комунальних поліклінік з бюджету все одно не було.

«З цих коштів, які виділяє держава, 95% йде на виплату заробітної плати і комунальні послуги, лише приблизно 5% міська рада виділяє на закупівлю обладнання, інструментів тощо. Лікарі прийшли в приміщення, яке належить Львівській міській раді, почали за свої кошти робити ремонт, закупили обладнання і після цього ви хочете їх вигнати на вулицю? Лікар зобов’язаний прийняти пацієнта і надати йому належні послуги, а якщо ми проголосуємо за ці зміни, то завтра він виставить бабці чи дідусю рахунок за вирваний зуб чи поставлену пломбу», – вважає він.

У відповідь на це секретар Львівської міської ради Василь Павлюк закликав депутата не займатися популізмом. За його словами, стоматологія й так давно стала платною.

«Реформувати треба, а не товкти воду в ступі й захищати чиїсь інтереси. Є величезна громада Львова, яка також потребує реформ. Не може бюджет тягти на собі ці речі – це радянська система, у світі такого немає», – сказав Павлюк.

Голова постійної депутатської комісії Львівської міськради Людмила Шекета під час свого виступу наголосила, що ризиком у цій реформі є зайнятість молодих спеціалістів.

«Лікар, який має досвід роботи і пацієнтів, виживе в будь-якій ситуації. Лікар, який не має досвіду та ще не зміг заслужити довіри пацієнтів, – не готовий працювати на госпрозрахунку. Управління охорони здоров’я повинно це врахувати. Ще один ризик, який ми розглядали на комісії, зміни до статуту медзакладів – це майнові питання. Оренда для госпрозрахункових відділень має бути безкоштовна, також потрібно знайти механізм компенсації лікарям за обладнання, куплене за їхні гроші. Усі ці ризики, які можуть виникнути, треба взяти на контроль і прописати в статутах поліклінік. І, якщо будуть якісь порушення з боку адміністрації, притягати до відповідальності», – пояснила депутат.

Тим часом член постійної депутатської комісії з питань медицини Олександр Алексєєв наголосив, що новий міністр охорони здоров’я розробляє комплексну реформу всієї галузі медицини, яку має представити вже в березні – там має бути передбачено й реформування стоматології.

«Не думаю, що доцільно реформувати стоматологію в окремому місті Львові, це викликає супротив не лише лікарів, а й громади. Я був на кожному громадському слуханні в кожній поліклініці, де всі одностайно казали, що проти цього. Також зібрано величезну кількість підписів громадян, які також були проти госпрозрахунку. Тому що до комунальних стоматполіклінік здебільшого приходять пенсіонери чи малозабезпечені, а не бізнесмени», – пояснює депутат.

За його словами, попри всі заперечення чиновників, скорочення лікарів не уникнути. «Звісно, відбудуться скорочення, бо кожному лікарю буде надано план. Ми підрахували, що він має зібрати близько 25 тисяч гривень у місяць і здати їх у касу. В разі невиконання цих умов за 2-3 місяці лікаря буде звільнено. Водночас під час звільнення він може вимагати забрати своє обладнання, і це може призвести до хаосу», – каже Алексєєв. Також він нагадав колегам про Конституцію, яка гарантує надання в комунальних чи державних медзакладах безкоштовних послуг.

Стоматологи готові судитися

Своєю чергою, голова профкому 1-ї комунальної стоматполіклініки Львова Ольга Поразкова пояснює, що лікарі не проти реформ, але виважених і з розумом. Вона наголошує, що комунальні стоматполіклініки обслуговують, зокрема, соціально незахищених людей, воїнів АТО, переселенців.

«Також нині триває міністерська реформа, продумана, фінансована, з механізмом її втілення. Чому вибрали окремо місто Львів, окремо галузь стоматології і вирішили зробити якийсь госпрозрахунок? У проекті медичної реформи немає ні слова про госпрозрахункові відносини в медицині, йдеться про напрям страхової медицини. Ми не проти реформи, але розумної», – пояснює представниця стоматологів. І додає, що лікарям не зрозуміло, чому Львів і стоматологи мають рухатися за якимсь іншим планом, без продуманого механізму.

«Хто вирішуватиме, який лікар має йти на госпрозрахунок, а який залишиться працювати на бюджеті? Пацієнт теж має право обрати, якщо йому скажуть, що пломба коштує 500 гривень, а поряд вона безкоштовна, то куди він піде? А не виконавши плану, такий лікар за місяць-два втратить роботу», – пояснює Ольга Поразкова. Вона переконана, що лікарів просто хочуть викинути на вулицю. До того ж вони не мають змоги перекваліфікуватися, бо ти або стоматолог, або ніхто.

Також вона нагадала: у Львові вже є приклад медзакладу, який працює за госпрозрахунком, що говорить сам за себе. «Це госпрозрахункова поліклініка на вул. Б. Хмельницького. У них був штат з 30 лікарів, за 4 роки він скоротився до 5 одиниць, плюс ще є навіть дві вакансії. А ви кажете, що лікарів не буде скорочено?» – каже Ольга Поразкова.

Утім за «стоматреформу» у Львові було проголосовано 52-ма голосами «за». А Галина Слічна зі свого боку запевнила, що буде враховано всі пропозиції депутатського корпусу щодо механізмів розподілу посад. А зекономлені кілька мільйонів гривень планують скерувати передусім на підтримку дитячої стоматології та реанімаційних відділень Львова. Комунальні стоматологи тим часом не полишають надій відстояти свої права в суді.

Олена Янковська, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ