Про це у коментарі «Вголосу» заявив військовий експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій.

«Ймовірно, сторони лише деталізуватимуть і описуватимуть ті домовленості, які були досягнені раніше. Чи буде під час цієї розмови досягнуто якихось конкретних питань – важко сказати. Деякі експерти заявляють, що до кінця року не буде особливих зрушень. Але, на мою думку, не варто робити поспішних висновків. До уваги треба брати цикл фінансування. Із вересня з'явиться реальна змога надати Україні летальну зброю, адже здійснюватиметься фінансування цього проекту», – зазначає експерт, коментуючи можливі наслідки зустрічі Президента України із очільником Пентагону, яка запланована на 24 серпня.

Разом з тим, Ігор Козій наголошує, що сьогодні Україна, окрім летальної зброї, потребує ще й реформування оборонної промисловості:

«Хотілося б, щоб на цьому етапі була хоч якась домовленість, бо перебування у її нинішньому стані є вкрай незадовільним. Вона не може дати потужної користі ЗСУ. Нам потрібна сучасна зброя, яка матиме нові функції. На жаль, поки ЗСУ таким масово не користуються».

Також військовий експерт підкреслює, що наявність протитанкових ракет у Збройних силах України свідчитиме про те, що будь-який наступ буде відбитий:

«Україна не збирається нападати, Україна не планує порушувати Мінські угоди. Треба наголошувати на тому, що відсутність саме сучасної оборонної зброї в лавах ЗСУ провокує Росію до продовження агресії. Один із найближчих сценаріїв – коли під час білоруських навчань на Сході України знову намагатимуться потужно прорвати лінію оборони. Як на мене, поки останній російський солдат не покине Україну, доти усі розмови про втишення конфлікту чи неможливість нового наступу є несерйозними».

Як уже писав «Вголос»24 серпня глава американського оборонного відомства Джеймс Меттіс з робочим візитом відвідає Київ, де проведе зустрічі з Президентом Петром Порошенко і своїм українським колегою Степаном Полтораком.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ