Ветеранські організації, політичні партії та громадські організації Львівщини підтримали проведення та відзначення Дня Перемоги та запропонували конкретні пропозиції по їх реалізації.

На жаль, зазначені нормативно-правові акти органами державної влади та місцевого самоврядування виконані не були.
Упорядкування військових кладовищ, братських та одиноких могил, меморіальних комплексів, скульптурних, архітектурних та інших споруд і об’єктів, що увічнюють пам’ять про Перемогу та подвиги її учасників на Львівщині не зреалізовано.

Натомість органи місцевого самоврядування та державної влади не фінансували підтримання пам’яток Великої Вітчизняної війни в належному стані. Це призводило до їх руйнування. Приклад – Пагорб Слави, Солдатський Меморіал, Монумент Бойової Слави Радянської Армії. Недопущення наруги над військовими похованнями відверто проігноровано. Комарницька міська рада демонтувала Монумент воїну-визволителю, рештки загиблих воїнів Червоної Армії ексгумувала та перепоховала.

Голова Сокальської райдержадміністрації І. Бережницький заборонив проведення естафети пам’яті «Слава визволителям України». Загиблих прикордонників 13 прикордонної застави звинувачено в тому, що на їх сумлінні мільони невинних жертв українського народу?!

Дрогобицька міська влада злочинно замовчує місце поховання Героя Радянського Союзу, гвардії генерал-майора Васильєва Івана Васильовича.

Львівська обласна держадміністрація на ці образливі для ветеранів факти не прореагувала.

06 травня 2009 року відбулася нарада представників Львівської обласної та міської організацій ветеранів України, політичних партій та громадських організацій. Йшлося про святкування і участь ветеранів в урочистотях з нагоди відзначення 64-ої річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні у військовому клубі 80-го окремого аєромобільного полку 13 армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України.

Присутність на цих урочистостях учасниками наради було б розцінено за підтримку безвідповідального ставлення Львівської влади до Дня Перемоги і ветеранів. Прийнято рішення в урочистостях не брати участі.

Вирішено відзначення Перемоги у Львові провести на пам’ятках Великої Вітчизняної війни – Пагорбі Слави, Солдатському Меморіалі, Монументі Бойової Слави Радянської Армії.

З повагою,від імені учасників наради Голова Львівської обласної організації ветеранів України,Герой Соціалістичної праці Т. Махоньок
 

ІА "Вголос": НОВИНИ