Сьогодні, 19 жовтня, у Львові кілька сотень активістів, серед котрих і учасники АТО, прийшли з пікетом під приміщення прокуратури, територіального управління НАБУ та Нацполіції Львівщини з вимогою припинити незаконне переслідування українців через їхню активну позицію та публічно прозвітувати про розслідування резонансних справ у місті.

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

Пікетувальники, серед яких представники НВР “Правий сектор”, Координаційної ради учасників бойових дій Львівщини, “Національного  корпусу”, ГО “Розвиток Громади”, Рух за людські права, ГО “Рабів до раю не пускають” і ГО “Будуймо Україну разом», розпочали акцію під стінами прокуратури, де озвучили свої вимоги. Проте ніхто з керівництва структури до них не вийшов.

Продовжили акцію активісти під стінами територіального управляння НАБУ.

Учасник ГО «УСУ АТО» Сергій Лейченков акцентував на важливості інформації про розслідування таких справ: «Справа щодо розкрадання коштів щодо вивезення львівського сміття (близько 300 млн грн), справа про загибель рятувальників на Грибовицькому сміттєзвалищі, справа щодо т. зв. афери століття, де було «загублено» понад сотню комунальних приміщень територіальної громади міста Львова, справа щодо продажу землі за заниженою вартістю Садовим Андрієм Івановичем в с. Рясне-Руське, безліч проваджень щодо хабарників і корупціонерів в особі працівників та чиновників Львівської міської ради та держслужбовців».

За його словами, зараз також ніхто не каже про долю кримінальних справ, пов’язаних зі зазіханням на цілісність держави та суверенітету, серед яких кримінальна справа щодо провокацій, які готували на 1 і 9 травня 2016 року в місті й які напередодні 24 квітня розкрили в УСБУ. «А це — лише найбільш «кричущі» та публічно відомі кримінальні справи, список яких можна продовжувати і продовжувати. І ми, небайдужі громадяни, мешканці нашого міста, так досі і не знаємо, чи довели хоча б одну справу до логічного завершення та чи притягнули винних до встановленої законом відповідальності. Адже деталі цих проваджень ретельно приховують від активістів, а за спроби отримати інформацію вони потрапляють під несправедливе переслідування», — уточнив Сергій Лейченков.

Також він наголосив: «Нам відомі прізвища активістів-патріотів, які вже сьогодні зіткнулися зі сфабрикованими проти них кримінальними справами. Невже ми повертаємося до часів правління найодіознішого Президента України? Невже найближчим часом небайдужі громадяни можуть боятися висловити свою думку, потрапивши під репресії?».

Відтак активіст резюмував: «Тому ми вимагаємо надати прокуратурою Львівської області, Головним управлінням Нацполіції у Львівській області публічний звіт перед громадськістю та ЗМІ щодо стану розгляду зазначених вище резонансних справ. Також створити при прокуратурі Львівської області робочу групу, громадську раду або інший уповноважений орган, до складу якого ввійшли б громадські активісти з метою створення їхньої протекції та забезпечення захисту від свавілля чиновників і працівників силових структур. І припинити кримінальне переслідування цих патріотів».

Директор Львівського територіального управління НАБУ Тарас Лопушанський відповів: «Звернення, які ви маєте і подали, ми обов’язково розглянемо і повідомимо про ухвалені рішення у межах нашої компетенції. І якщо є у вас питання, приходьте до НАБУ».

Також до нього від імені активістів звернувся керівник ГО «Рабів до раю не пускають» Іван Спринський:

«Що ще треба зробити, щоб ви нарешті побачили злочинний взаємозв’язок між цією рижою особою, яка сидить на площі Ринок, 1, влаштовує зміїні, злочинні шабаші на «альфаджазах» разом із Фрідманом? Між ним і «Альфа-банком», який фінансує купівлю за російські кошти половину нерухомості міста Львова? Для того, щоби нарешті вам було зрозуміло, що в європейських цивілізованих країнах те, що робить зараз Садовий і його команда, називається політичною злочинністю. Які ще факти і протести потрібні, аби нарешті НАБУ зайнялася і ними і тими, хто їх прикриває і в Києві, й у Львові?

На це Лопушанський зазначив: «Зустрінемося з вами. Публічно заявляю: у нас у вівторок — прийомний день, приходьте. Якщо маєте бажання, приходьте й у понеділок. Ми обов’язково з вами поспілкуваємося».

Після цього пікетувальники рушили до приміщення Нацполіції Львівщини, гучно вигукуючи «Ганьба!» біля будівлі Львівської митниці.

Біля приміщення Нацполіції активісти на початок зазначили, що «як небайдужі громадяни хочуть захистити свої конституційні права і сказати «Ні!» репресіям українців, які не мовчать. Сказати «Ні!» беззаконним кримінальним переслідуванням активістів, які розповідають правду про беззаконня міської влади». Та попросили представника Нацполіції спуститися і поспілкуватися з ними.

Учасник АТО Сергій Фаворський уточнив: «Звертаємося до вас за допомогою. Адже на обласному рівні нас не чують. З усіх боків ми зіткнулися з цинічним ігноруванням усіх владних органів і силових структур. Як тільки активісти, патріоти у межах правового поля вказують народу на хабарників і корупціонерів, що займають високі посади у нашому місті, отримують ляпаса від владних структур у вигляді кримінального переслідування та численні наклепи через ЗМІ, які належать родині львівського мера Садового. Ми не можемо здатися і дозволити бюрократичній машині забрати у нас право на інформацію та на свободу думки і слова».

Віталій Смілка, учасник АТО із Городоччини, додав: «Хочу нагадати всім силовикам прокуратури, слідчим: «Пам’ятайте: ви присягали не господарям, ви присягали народу України! І беручи хабара, виконуючи замовлення незалежно від суми і преференції, ви берете 30 срібляків, стаєте юдами і розпинаєте на хресті нашу країну, за яку ми воюємо!»

Керівник «Правого сектору» Львівщини Тарас «Хаммер», звертаючись до представників Нацполіції Львівщини, наголосив: «Ті люди, котрі тут зібралися, не є ворогами ні вашими, ні народу України. Тому не будьте упередженими».

Відтак учасники акції передали заяву з вимогами і представнику Нацполіції, на що силовик зазначив: «Нацполіція Львівщини завжди відкрита до громадськості. Всі ваші вимоги уважно вивчимо, створимо ініціативну групу із числа активістів, котрі тут є і щодо всіх питань, які ви поставили, надамо вам відповіді. Кримінальні провадження розслідують. Частину з тих, що ви озвучили, скерували до суду, а частину ще розслідують». Проте на запитання журналістів, які саме кримінальні провадження розслідують, представник Нацполіції Львівщини не назвав.

Опісля, на завершення акції, керівник штабу «Національного корпусу» Львівщини Святослав Сірий резюмував: «Керівний склад структур, до яких ми прийшли, НАБУ та Нацполіції, вийшли, поспілкувалися і прийняли наше звернення, над яким будуть працювати. А прокуратура настільки слизька і боягузлива, що звідти випхали до нас жінку. Тому, гадаю, це наш не останній похід під стіни прокуратури. Наші вимоги повинні бути почуті і будуть почуті. По-іншому, маємо право діяти більш рішуче і радикально. Сьогодні наш прийшло 300, а завтра будуть тисячі і тисячі тисяч».

ІА "Вголос": НОВИНИ