[media=146320,146321,146322,146323] 

Про це повідомляє «Головне».

П’ять братів і сестер у віці від 18 до 34 років із села в провінції Хатай на півдні Туреччини надихають учених всього світу на проведення досліджень, які тривають вже 11 років.

Ходять члени цієї унікальної сім’ї, спираючись на руки і ноги, і можуть перебувати у вертикальному положенні дуже мало  часу. При цьому їх коліна і голова залишаються зігнутими.

Висунута раніше теорія стверджувала, що хода сім’ї Улас схожа на рухи приматів, припускаючи, що вона є прикладом «зворотної еволюції». Але тепер американські вчені прийшли до висновку, що спосіб пересування братів і сестер є наслідком рідкісної хвороби.

У доповіді, опублікованій в PLoS One, дослідники говорять, що спосіб пересування членів турецької сім’ї не схожий на ходу приматів. Вони стверджують, що насправді це є наслідком спадкового захворювання, яке викликає гіпоплазію мозочка, ускладнюючи відчуття рівноваги. Для адаптації же до нього сім’я розробила свій власний спосіб пересування.

У 2005-му році британські дослідники так само відзначали, що хода братів і сестер відрізняється від ходи приматів. Проте турецький еволюційний біолог Унер Тан раніше стверджував, що брати і сестри, які мають пошкодження головного мозку, страждають від захворювання, яке називається синдром Унер Тана.

Він заявив, що люди, які страждають від цього синдрому, ходять, спираючись на всі чотири кінцівки і спілкуються найпростішими фразами. Вчений наполягав на тому, що синдром, який він назвав на свою честь, є результатом дії «зворотної еволюції».

Широка громадськість вперше дізналася про братів і сестер, чиї батьки переміщаються абсолютно нормально, в 2006-му році після виходу документального фільму. Як пише Mail Online, дві дочки і син постійно пересуваються на долонях і ногах, а двом іншим дітям іноді вдається ходити тільки на ногах.

ІА "Вголос": НОВИНИ