Австрія

Тут сучасний звичай подарунків і вітань на Новий рік був поширений ще наприкінці XVIII і початку XIX століть. Тепер прийнято дарувати фігурки або посилати поштові листівки з традиційними символами щастя – в сажотрусом, чотирилисту конюшину, свиню. Вечеря 31 грудня повинна бути багатою, щоб у новому році добре жилося. Вважали, що для того, щоб бути щасливим, потрібно з'їсти шматок голови або свинячого рила – це називатися «брати участь в свинячому щасті».

Англія

В Англії про прихід Нового року сповіщає дзвін. Правда, дзвонити він починає трохи раніше півночі і робить це «пошепки» – ковдра, якою він закутаний, заважає йому продемонструвати всю свою міць. Але рівно о 12 дзвін «роздягають», і він починає гучно співати гімни Нового року. У ці хвилини закохані, щоб не розлучатися в майбутньому році, повинні поцілуватися під гілкою омели, що вважається магічним деревом. В англійських будинках до новорічного столу подають індичку з каштанами та смаженою картоплею під соусом, також тушковану брюссельську капусту з м'ясними пирогами, після чого слідують пудинг, солодощі, фрукти. Саме в Англії виникла традиція обмінюватися листівками з вітаннями.

Болгарія

У Болгарії традиційно зустрічають Новий рік удома. Перед початком свята наймолодший у будинку стоїть біля ялинки і виспівує гостям колядки. Вдячні родичі і гості дарують йому подарунки. Найцікавіше починається з 12-м ударом годинника. В цей час в будинках на мить гасне світло для новорічних поцілунків. Тільки після цього господиня починає розрізати пиріг із запеченими в ньому сюрпризами. Якщо дісталася монетка – чекай багатства, гілочка троянди – любов.

Бразилія

У новорічну ніч жителі Ріо де Жанейро виходять до океану і приносять Богині Моря Йеманже дари. Традиційні білий одяг, який одягають всі, що зустрічають Новий Рік, символізує благання-прохання про мир, адресовану Йеманже. Зараз поклоніння цій богині стало частиною бразильської культури. Віруючі приносять богині дари: квіти, білі свічки, парфумерію, дзеркальця, ювелірні прикраси. Подарунки кладуться в маленькі човники і посилаються в море на знак подяки за минулий рік і як прохання про захист у наступному році.

Греція

У Греції Новий рік – це день святого Василя. Святий Василь був відомий своєю добротою, і грецькі діти залишають свої черевики біля каміна в надії, що святий Василь заповнить черевики подарунками. Також існує цікава новорічна традиція перед Новим роком дарувати один одному важкі кошики, наповнених різними сортами вишуканих вин, і нові колоди карт.

Індія

В Індії на Новий рік потрібно вразити паперового змія палаючою стрілою. Коли змій спалахує, свято можна вважати відкритим. Індуси залежно від місця проживання святкують Новий рік по-різному. Жителі північної Індії прикрашають себе квітами рожевих, червоних, фіолетових, або білих відтінків. У південній Індії матері кладуть солодощі, квіти, невеликі подарунки на спеціальний піднос. Вранці нового року діти повинні з закритими очима чекати, поки їх не підведуть до підносу. У центральній Індії на будівлі вішають помаранчеві прапори.

Іспанія

Іспанії є такий передноворічний звичай – на площі перед міською церквою збирається величезний натовп людей, і всі починають проголошувати промови, згадуючи події минулого року. У новорічну ніч городяни виходять на вулиці і площі, де відбуваються народні гуляння. А коли міські годинник проб'є північ, всі знайомі і незнайомі люди починають вітати один одного, бажати здоров'я, удачі і обмінюються подарунками.

Італія

Рівно опівночі, з останнім ударом годинника, розчиняються навстіж вікна будинків, і на вулицю летять тумбочки і кушетки, стільці і крісла, які відслужили своє. У провінції Італії здавна існує такий звичай: 1 січня рано вранці у будинок потрібно принести «нову воду» з джерела. Вважається, що «нова» вода, яку принесли до сходу сонця, приносить щастя. Для італійця також дуже важливо, кого він першим зустріне у Новому році. Якщо 1 січня італієць зустріне ченця або священика, – це погана прикмета.

Китай

Китайський Новий Рік святкується між 17 січня і 19 лютого. Вуличні процесії – найбільш захоплююча частина свята. Тисячі ліхтарів запалюються під час процесій, щоб освітити шлях в Новий Рік. Китайці вважають, що новий рік оточений злими духами. Тому вони відлякують їх хлопавками і петардами. Іноді китайці заклеюють вікна і двері папером, щоб не впускати злих духів.

Франція

Незважаючи на те, що французи славляться велелюбною нацією, у новорічну ніч вони вважають за краще не цілуватися, а наїдатися і напиватися. За традицією, хороший господар-винороб неодмінно повинен цокнутись з бочкою вина, привітати її зі святом і випити за майбутній урожай. А оскільки вино у Франції не робить тільки ледачий, можете собі уявити, які у них там веселощі.

Шотландія

У Шотландії, точніше, в деяких селах цієї країни, Новий рік зустрічають своєрідним факельним ходом: підпалюють бочки з дьогтем і котять їх по вулицях. Таким чином, шотландці "спалюють" старий рік і висвітлюють дорогу новому. Ранок нового року у них ще відповідальніше, ніж сама новорічна ніч: адже від того, хто першим увійде в будинок у цей день, залежить благополуччя господарів. Вважається, що щастя приносить темноволосий чоловік, що прийшов з подарунком.

Японія

У Японії серед новорічних аксесуарів величезною популярністю користуються амулети на щастя – граблі. Кожен японець вважає за необхідне їх придбати, щоб під Новий рік було чим загрібати щастя. Також у Японії рівно опівночі починає дзвонити дзвін, що відбиває 108 ударів. За давнім повір'ям, кожен дзенькіт «убиває» один з людських пороків. Уперші секунди Нового року слід засміятися – це має принести вдачу. А щоб щастя прийшло в будинок, японці прикрашають його, точніше, вхідні двері, гілочками бамбука і сосни - символами довголіття і вірності. Їжа на столі – теж символічна: довгі тоненькі макарони – знак довголіття, рис – достатку, короп – сили, квасоля – здоров'я.

Джерело: Острів знань

ІА "Вголос": НОВИНИ