[media=123544,123546,123547,123548,123549,123551,123552,123553,123554,123556,123557] 

Про це повідомив кореспондент «Вголосу».

Кілька десятків молодиків у балаклавах повалили паркан,  що огороджував будинок, який упродовж останніх місяців щодня руйнують, розбираючи по цеглині. Після цього активісти вирушили до прокуратури Львівщини, де зустрілися з першим заступником прокурора області Володимиром Поліщуком.

Як повідомив у коментарі «Вголосу» учасник акції, депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода» Михайло Нискогуз, громадські активісти до останнього сподівалися, що правоохоронці зупинять руйнацію цього будинку, однак, коли побачили, що цього не відбувається, вирішили діяти самі.

«Перший заступник прокурора області повідомив, що вони не мають повноважень припинити руйнацію будинку. Він лише пообіцяв, що постарається у вівторок провести круглий стіл за участю забудовника. Та ми не віримо, що він прийде», – зазначив депутат.

Прокурор також повідомив, що вони неодноразово зверталася до відповідних органів, аби припинити знесення будинку, однак не було жодної реакції. «Прокуратура просто бездіє, переводять стрілки, немає адекватної реакції, лише відмовки. Ми бачимо, що у Львові багато незаконних забудов, які ховають під реконструкцію», – додав Нискогуз.

Активісти пообіцяли стежити, щоб руйнацію будинку не продовжували, адже у прокуратурі їм повідомили, що не мають повноважень призначити туди поліцейських, які б чергували.

Нагадаємо, під час сесії Львівської міськради 25 лютого депутат Тарас Чолій у зверненні до мера Львова наголосив, що однією з найбільш кричущих незаконних забудов є будівництво на вул. Чайковського, 31, де руйнують 150-річний будинок в історичному ареалі міста.

Замість цього будинку та всього за 50 метрів від пам’ятки архітектури національного значення – бібліотеки ім. В. Стефаника – планують збудувати шестиповерховий сучасний будинок. Також щодо цього об’єкта є численні порушення чинного законодавства, і про це він подав кілька заяв у поліцію, прокуратуру, Міністерство культури, а також позов до суду. Однак правоохоронні органи не поспішають вживати будь-яких заходів з розслідування та зупинення незаконного будівництва.

«Через бездіяльність та халатне ставлення до виконання службових обов’язків не було проведено належну перевірку вихідних даних та документів за об’єктами, які є предметом розгляду на містобудівній раді і є підставою для затвердження містобудівних умов та обмежень. Зокрема, щодо Чайковського, 31, рішення про затвердження містобудівних умов та обмежень було ухвалено на підставі сфальсифікованого висновку управління охорони історичного середовища №04/2675 від 03.10.2014 р., а також погоджено дозвільну документацію для виконання робіт третьої категорії складності, хоча цей будинок розташований в історичному ареалі міста і належить до четвертої категорії. Також зовсім немає контролю за дотриманням вимог містобудівних умов та обмежень з боку департаменту містобудування за дотриманням вимог затверджених містобудівних умов та обмежень, немає будь-якого реагування на порушення».

Мер Львова відповів, що на вул. Чайковського Львівська міська рада готує позов до суду для призупинення будівництва до узгодження документації. Однак, незважаючи на це, руйнація будинку щодня тривала.

ІА "Вголос": НОВИНИ