[media=127189,127190,127191,127193,127194,127196,127197,127199,127202,127203,127205,127206,127208,127210,127211,127213,127214,127216] 

Про це повідомив кореспондент «Вголосу».

Як розповіла завідувачка дитсадка №42 «Дивосвіт» Наталія Заранська, щороку до навчального закладу приходили  різноманітні перевірки освітніх чиновників. І це, незважаючи на те, що садок один з найкращих у Львові та третій за рейтингом в Україні.

«Це вже триває близько 8 років, і перевіряють нас із тих самих питань, здебільшого щодо надання додаткових послуг, які діють цілком на законних підставах. Цього року перевірку зініціювали нібито міські депутати, за наказом мера Андрія Садового було створено комісію, яка прийшла до нас на початку березня», – розповіла п. Наталія.

Хоча, за її словами, значних порушень виявлено не було, на підставі цієї перевірки депутати нібито вимагали її звільнення. Ініціював перевірку дитсадка №42 на сесії Львівської міськради керівник фракції «УКРОПу» Ігор Телішевський. У коментарі «Вголосу» він запевнив, що підставою для цього були звернення батьків. Щоправда – лише в усній формі. Тим часом майже всі батьки, навпаки, стали на захист свого дошкільного навчального закладу і його керівника.

«Учора батьки зустрічалися з мером Львова Андрієм Садовим, подавши йому колективну вимогу. Однак з його відповідей було зрозуміло одне: садок у комунальній власності і ми в праві робити з ним усе, що завгодно. Я переконана, що все це було зроблено, щоб звільнити мене. Адже я завжди мала свою думку, виступала проти неправомірних чиновницьких дій. Тому сюди вирішили поставити людину, лояльну до управління освіти і до мера загалом», – розповідає Наталія Заранська.

Після численних перевірок з 16 травня жінку поклали в лікарню. На цей період вона передала свої повноваження вихователю-методисту, що є звичною практикою. Однак в управлінні освіти вирішили призначити виконувачем обов’язків керівника сторонню людину –  вихователя-методиста з іншого району. Саме це остаточно обурило і батьківський, і педагогічний колектив.

«Ми вважаємо, що це є рейдерська атака на навчальний заклад для зміни керівника», – наголосила Наталія Заранська.

Батьки виступили категорично проти цього і навіть влаштували чергування, аби не допустити сторонню людину в дитсадок. Сьогодні вони прийшли на збори спільно з керівником управління освіти, депутатами, журналістами.

«Ми, батьки, педколектив, просимо призначити людину з педколективу, яка знає наших дітей, яка знає навчальні програми, аби не зривати навчально-виховного процесу. Звертаємося, просимо, намагаємося, щоб до нас дослухалися. Не хочемо, щоб діток травмували присутністю сторонньої людини. Ми не розуміли також підстав для перевірки дитсадка, адже ніхто з батьків не звертався про допомогу ні до депутатів, ні до чиновників. З нами на контакт під час усіх цих перевірок вони не йшли. Мер Львова на зустрічі сказав, що лише сторонню людину буде призначено виконувачем обов’язків. Ми не розуміємо цю принциповість. Навіщо загострювати конфлікт?» – запитує мати дошкільняти Юлія Бориско.

Після відкритого конфлікту в. о. начальника управління освіти ЛМР Зоряна Довганик повідомила: «Завідувач дитсадка на лікарняному, ми прийняли рішення призначити сторонню особу, щоб вона виконувала обов’язки. Оскільки це викликало величезне обурення батьківської громади, в принципі, ми погодилися, щоб один із працівників цього дитсадка став виконувачем обов’язків. Нам цікаво було подивитися, як працює цей садочок, оскільки були зауваження до його роботи. Проводили перевірку, було виявлено низку порушень. Завідувач, не давши пояснень на них, відкрила лікарняний. Тому було прийнято рішення призначити незаангажовану особу», – розповіла Зоряна Довганик.

Порушення, за її словами, стосувалися ведення кадрової документації, інвентаризації, зарахування у ДНЗ, укладення угод з підприємцями, які надають додаткові послуги. Та всіх їх, у принципі, можна назвати дрібними, принаймні Зоряна Довганик запевнила, що звільняти Наталію Заранську не планували. Однак лише під тиском батьків чиновники погодилася таки забрати з дитсадка сторонню людину і призначити в. о. завідувача ДНЗ №42 одного з працівників колективу.

ІА "Вголос": НОВИНИ