[media=124619,124622,124624,124628,124629,124630,124631,124632,124633,124634,124635] 

Цього року центром великодніх святкувань стануть різні локації міста: Шевченківський гай, просп. Свободи, пл. Музейна тощо. Заплановано заходи і в мікрорайонах міста. Гості та мешканці міста зможуть узяти участь у традиційних забавах «Поливаний понеділок», повідомляє прес-служба ЛМР.

У рамках відзначення Великодня у Львові вже триває VІ Фестиваль писанок. На площі Музейній біля Домініканського собору просто неба відкрили Галерею мистецьких писанок, де презентовано близько півсотні авторських писанок. Експозиція триватиме до 8 травня 2016 року.

Щороку в Галереї писанок поряд із півметровими мистецькими писанками експонують й особливі писанкові арт-об’єкти. Так, торік це була триметрова писанка, яка поєднувала в собі ткані та дерев’яні елементи. Цього року основним мистецьким об'єктом стала писанка-вказівник. Ця писанка показує напрямки та відстані до більшості музеїв Львова. Символічно, що такий вказівник встановили саме на площі Музейній.

Також у рамках Фестивалю писанок діє благодійна акція «Добра справа», у рамках якої збирають кошти, щоб допомогти тим, хто справді цього потребує. Так, цього року збір коштів буде, щоб допомогти І дитячому відділенню ЛОДКЛ «Охматдит». Тож кошти за участь у майстер-класах у Великодній арт-майстерні, від продажу свічок-писанок у Львівській свічковій мануфактурі та мистецьких писанок з Галереї писанок у період з 15 квітня до 8 травня буде скеровано на «Добру справу».

У рамках Фестивалю писанок діє і Великодня арт-майстерня, у якій і діток, і дорослих навчають, як розписувати писанки, розповідають про значення символів та кольорів. Цікавими є і майстер-класи від Львівської свічкової мануфактури зі створення свічок-писанок.

У понеділок, 2 травня, на львівському ярмарку організують інтерактивну виставу, щоб показати львів’янам та гостям міста самобутні традиції великоднього сніданку.

Як повідомили в компанії «Львівські ярмарки», на гостей ярмарку чекає запашний пасхальний кошик з освяченими паскою, яйцями, хроном, ковбасами та маслом, різнобарвні писанки та крашанки. Господиня та господар поділяться з відвідувачами давніми галицькими традиціями, а етногурт «Коралі» разом із гостями співатимуть гаївки і веснянки.

Цьогоріч ярмарок триватиме на просп. Свободи до 16 травня. У будні дні він працює з 11:00 до 22:00, у вихідні дні – з 10:00 до 23:00.

Уже традиційно на головній алеї міста облаштували торгову галерею та гастрономічний сектор зі стравами галицької кухні, яскраві квіткові та арт-інсталяції, живий куток та різноманітні майстер-класи для дорослих та дітей від народних умільців з усієї України.

Також, традиційно, у понеділок, 2 травня, відбудеться «Поливаний понеділок». Святкові обливання пройдуть на площі Ринок, перед входом у міську раду. Там облаштують спеціальні системи, які подаватимуть воду.

Обливання відбуватимуться приблизно з 11:00 і триватимуть орієнтовно до 18:00.

8 травня в Шевченківському гаю БО «Фундація Духовного Відродження» ЛА УГКЦ проведе восьмий традиційний благодійний великодній фестиваль «Святкуймо Воскресіння разом» під гаслом «Церква дбає…».

Фестиваль розпочнеться з Архиєрейської Літургії об 11:00 у церкві св. Миколая, яку очолить Владика Володимир. Отець Михайло, який відповідальний за душпастирство нечуючих ЛА УГКЦ, співслужитиме Літургію мовою жестів.

З 13:00 до 20:00 відбудеться великий концерт за участю відомих українських виконавців, дітей з Центру дитячої та юнацької творчості Галичини, колективів з різних парафій, Школи для дітей з вадами слуху.

Під час фестивалю проводитимуть різноманітні майстер-класи для молоді, дітей різного віку та осіб старшого віку, як-от: писанка-витинанка, прикраси зі шкіри, оригамі, писанка в техніці квілінг, розпис писанки-пряника, флористика, вироби з фетру та інші. Для дітей протягом двох днів діятиме інтерактивний майданчик із забавами, цікавими конкурсами, бансами. Молодь зможе взяти участь у гаївках, козацьких забавах. Гості, які люблять подарунки, зможуть узяти участь у благодійній дитячій та дорослій лотереях та виграти багато цікавих призів.

Усі, кого цікавить змістовна розмова про духовне, матимуть змогу поспілкуватися на тему милосердя на інтелектуальному майданчику з Владикою Володимиром. 

Також під час фестивалю буде представлено цікаві майданчики від комісій пасторального відділу Львівської архиєпархїї УГКЦ (майже кожен майданчик під час фестивалю стосуватиметься діяльності різноманітних структур Львівської архиєпархії УГКЦ).

Інформацію про фестиваль можна знайти тут: http://www.voskresinnyarazom.org.ua/

З нагоди великого свята Воскресіння Христового Музей народної архітектури та побуту у Львові (Шевченківський гай) запрошує львів’ян та гостей міста на традиційні фестини «Великдень у гаю», які відбудуться 1, 2 травня.

Потрапивши на територію музею, відвідувачі одразу будуть долучені до давньої традиційної гаївки «Кривий танець», рухаючись якою, потраплять у вир дійства.

На фестинах буде запропоновано низку програм: «Дзень-дзелень – великий день», «Великодні зустрічі», святковий концерт «Світло Воскресіння», на яких водитимуть гаївки, веснянки, будуть забави та розваги. Впродовж святкувань діятиме акція «Писанкові послання», відбудеться показ етноколекцій українських дизайнерів, привітання від християнських спільнот, виступи фольклорних колективів, естрадних виконавців – Анни Кривути, Романа Ковальчука, Валерії Поліщук  та особливих гостей програми «Шпилястих кобзарів» та Марти Шпак. А також для молоді основною подією свята буде етнодискотека за участю гуртів «Пашко-бенд», «Трой зілля» та dj KAAS, dj T-One.

На дитячій галявині для найменших учасників свята буде проведено давні традиційні великодні забави, гаївочки та діятиме інтерактивний проект «Малюємо звірів Марії Приймаченко». А галявина середньовічних лицарів запросить дітей на майстер-класи лицарських боїв та школу іконопису.

Великоднє святкування пройде й у «Львівському кіноцентрі», що в Горіховому гаю. Для дітей будуть показувати мультфільми на великодню тематику.

Мультфільми:

«Обітниця Пасхи»

02.05.2016 15.00

03.05.2016 15.00

04.05.2016 15.00

«Христос Воскрес і Таємна вечеря»

02.05.2016 13.30

03.05.2016 13.30

04.05.2016 13.30

ІА "Вголос": НОВИНИ