[media=138729,138730,138731,138732,138733,138734,138735,138736,138737,138738,138739,138740,138741,138742,138743,138744,138745,138746] 

Сьогодні ж у Львові у межах Всеукраїнського «Велодня» ці інспектори разом з іншими велолюбителями подолали дистанцію у 20 кілометрів.

За словами начальника Управління патрульної поліції у Львівській області Романа Пилипенка, із понеділка за дотриманням спокою у львівських парках і скверах щодня слідкуватимуть по два екіпажі велопатрульних. 

«Місія велопатруля не відрізнятиметься від звичайних патрульних. На мою думку, для Львова такий різновид патрулювання дуже доречний, адже завантаженість доріг дуже висока. Ми починаємо із десяти патрульних, які слідкуватимуть за порядком у двох львівських парках. Згодом, якщо побачимо ефективність, працюватимемо із міською владою та європейськими партнерами щодо того, аби збільшити кількість правоохоронців на велосипедах», - зазначив Пилипенко.

 

Відтак, уже вранці 21 травня велопатрульні з'являться у центральній частині міста, зокрема у парку імені Івана Франка (біля Львівського університету) та на Високому замку.

Разом з тим, як повідомили у Патрульній поліції Львівщини, устаткування, форму та екіпіровку для них забезпечила Консультативна місія Європейського Союзу. Торік місія передала львівським правоохоронцям велосипеди, комплекти уніформи та інше обладнання на суму понад 380 тисяч гривень. Передане устаткування є частиною постійної допомоги від Консультативної місії ЄС у впровадженні однієї з найкращих європейських практик – взаємодії поліції з громадою. 

«Зараз Україна стає на шлях великих реформ. Метою цих реформ є створення ефективних державних установ, які будуть ідповідальними і користуватимуться повагою та довірою населення. Для поліції зокрема це означає, що вона перетворюється із силової організації на інституцію, яка надає ефективні послуги населенню», - зазначив під час сьогоднішнього запуску велопатруля координатор регіонального представництва КМЄС у Львові Матс Люнгвальд.

Як відомо, Львів став 12-м містом України, у якому запрацював велопатруль. Ще у 2016-му канадські фахівці провели спеціальні курси для поліцейсьих велопатрульних в Україні, а згодом створили перший курс підготовки інструкторів поліцейських велопатрульних. Минулого року підготовку за таким тижневим інструкторським курсом пройшли семеро патрульних з різних міст. За результатами двотижневої інструкторської практики вони отримали відповідні сертифікати. Серед них був інструктор поліцейських велопатрульних для Львова - Назарій Прінь. Згодом вже він провів спецпідготовку для львівських правоохоронців, які висловили бажання пересісти із автомобілів на велосипеди.

«Поліція і громада стають ближчими, а поліцейський велопатруль - один з інструментів такого зближення. Справа в тім, що робота поліцейського велопатрульного - це не просто уміння крутити педалі. Їм потрібна спецпідготовка. Таку підготовку вони отримали завдяки Проекту підтримки підготовки поліцейських. Канадські тренери і командири велопатрульних підрозділів у 2016 році розробили і провели перші спеціалізовані курси для поліцейсьих велопатрульних в Україні, а згодом створили і перший курс підготовки інструкторів поліцейських велопатрульних. Додам, що львівські патрульні пройшли цю підготовку за найновішою версією курсу, адже вже українські інструктори допомогли краще пристосувати цей проект до українських реалій. Уряд Канади підтримує зусилля для якісної підготовки українських поліцейських. А львівський велопатруль - це чудовий приклад цієї якісної співпраці», - зазначила Координатор підготовки навчальних курсів «Проект підтримки підготовки поліцейських» Наталія Королюк.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ