[media=126008,126009,126010,126011,126012,126013,126014,126015,126016,126017,126018,126020,126022,126023,126024,126025,126027,126028,126029] 

Але, на відміну від звичайних туристів, мета юнаків не просто покататися і зробити «селфі». Протягом чотирьох днів хлопці та дівчата з цілої України серйозно вчаться техніки водного туризму. Тобто тренуються правильно і безпечно проходити річкові пороги, беруть участь у змаганнях, набувають умінь з рятівництва та теоретичних знать у галузі сплавів річками.

Такий табір пластуни називають «Вишколом практичної підготовки – Черемош». Кореспондент «Вголосу» побував на одному з таких вишколів, що відбувався на початку травня поблизу села Дземброня, Верховинського району Івано-Франківської області.

На перший погляд усе здається дуже легким: одягнув спеціальний костюм, узяв в руку весло, виліз на надувний човен – й ось ти вже летиш униз за течією. Але в пластунів усе починається по-іншому. У перший день вони вчаться правил техніки безпеки на воді. Підбирають індивідуальне спорядження. Виявляється, розмір гідрокостюма, весла і каски є важливим для професійних сплавів та безпеки. Після цього юнакам розповідають про види плавзасобів, якими можна сплавлятися: чим вони відрізняються, яку мають історію і, головне, як правильно їх складати й використовувати. Далі у програмі короткі теоретичні заняття на березі  така собі репетиція сплаву, щоб кожен вибрав собі зручне місце на катамарані, запам’ятав основні рухи веслом, навчився правильно залазити і злазити з плавзасобу. І лише після всіх перелічених заходів учасники вишколу виходять на воду і починають підкорювати річку.

Систему цього вишколу відлагоджено багаторічним досвідом і працює вона, як годинник. Кожен з організаторів має свою посаду з чіткими обов’язками. До того ж усі назви та елементи програми пов’язані з традиціями мореплавства. Головний на таборі – капітан, за розклад занять відповідає скіпер, їжу готує кок. Учасників поділено на невеликі групки – залоги, які щодня мають нового стернового, тобто керівника групи. Камбузом юнаки називають місце приготування їжі, а їдять усі разом, сидячи в колі. Воно символізує круглий стіл, за яким усі рівні, крім капітана. Також щоранку пластуни піднімають на щоглі прапор Чорноморського флоту України.

Під час сплавів на кожному катамарані завжди є інструктор, що навчає керувати плавзасобом на течії та відповідає за безпеку. Кожного наступного разу юнаки проходять усе складніші перешкоди, поки не навчаться робити це швидко й так, щоб не застрягнути на каміннях, не перекинути й не пошкодити катамаран. Інструктори розповідають, що під час сплаву не так важливо мати силу багато гребти веслом, як уміння думати і «читати річку». Тобто правильно обирати маршрут руху, знати, як поводиться вода на різних перешкодах, оцінювати напрямок течії після того чи іншого порога. Тому разом із практикою дітям також подають теорію про динаміку водного потоку, яку зазвичай розповідають лише на професійних семінарах для спортсменів.

Підсумком вишколу є змагання між учасниками, у яких команди сплавляються вже без інструкторів. Оцінюють швидкість проходження перешкод, якість і, звісно, дотримання техніки безпеки. Загалом після вишколу діти отримують достатньо знать для організації самостійної мандрівки гірською річкою на катамаранах, а прості розважальні сплави стають для них нудними і малоцікавими.

Вражає також те, як скаутські традиції Пласту гармонійно інтегровано у, здавалося б, повністю самодостатній екзотичний спорт. Адже зазвичай пластуни асоціюються здебільшого зі співами біля вогню чи мандрівками в гори з наплічниками. Але цей вишкіл є гарним прикладом одного з цікавих напрямів діяльності українських скаутів.

Юнаки, що організовують «Черемош», узагалі називають себе «морськими пластунами». Пояснюють це водним спрямуванням своїх заходів, серед яких є стаціонарні табори на морі й озерах, мандрівки під вітрилами, сплави Дністром тощо. Хлопці кажуть, що такі заходи Пласту мають певну ідеологію українського мореплавства, яку починав розвивати ще Роман Шухевич і яка стала значно актуальнішою після втрати Криму.

Роман Балук, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ