[media=126561,126563,126564,126566,126567,126569,126570,126572,126573,126575,126576,126577,126579,126580,126581] 

Як повідомляє кореспондент «Вголосу», через два роки притулок площею 20 га стане домівкою для майже двох десятків ведмедів, які нині живуть по всій Україні в контрольно-тренувальних станціях для мисливських псів, яких цькують на ведмедів, ресторанах та в тісних клітках пересувних звіринців.

Водночас, як запевнив засновник та президент благодійної організації «Чотири лапи» (Австрія) Гельмут Дунглер, перші червонокнижні мешканці притулку поселяться в нових відкритих вольєрах уже наступної весни.

«Загалом притулок розраховано на 20 ведмедів. У планах – багато роботи, однак ми певні, що перший ведмідь з’явиться на території нашого притулку навесні 2017 року. Для нас важливо показати людям, як ведмідь поводиться у природних умовах, як він виглядає, що любить їсти, який у нього характер. У такий спосіб, вивчаючи життя ведмедів в умовах, наближених до природних, люди почнуть по-іншому ставитися до тварин», – пояснив Гельмут Дунглер.

Він також зазначив, що вартість проекту на першому етапі будівництва становитиме понад 500 тисяч євро.

«Під час першої фази будівництва притулку для ведмедів ми розраховуємо вкласти 500 тисяч євро. Це благодійні пожертвування від приватних осіб, які мешкають у Німеччині, Австрії, Швейцарії, Великобританії. Однак без підтримки Яворівської райдержадміністрації, сільської ради, Міністерства екології та природних ресурсів, а також керівництва області ми не змогли б розпочати будівництво притулку. Маємо працювати разом», – підкреслив президент «Чотирьох лап».

Своєю чергою, директор центру компетенції ведмедів благодійного фонду Карстен Хертвиг повідомив, що перед тим, як визначитися з територією для притулку, представники «Чотирьох лап» майже два роки проводили різноманітні дослідження.

«Можна було побудувати притулок глибоко в Карпатах, але в такому разі ніхто б не бачив цих ведмедів. Тому треба було обрати правильне місце. На різноманітні дослідження в нас пішло 2 роки. Ми розглядали різні території у Бузькому, Сколівському районах і врешті-решт визначилися з територією поблизу села Домажир. Тут поєднуються відкрита частина, ліс, непогані водні ресурси, що також важливо для ведмедів, які дуже полюбляють купатися. І головне – є розуміння і підтримка місцевої влади», – підкреслив Карстен Хертвиг і додав, що територію для ведмежого притулку взято в оренду на 20 років.

Як писав «Вголос», представники міжнародного благодійного фонду «Чотири лапи» врятували п’ятьох бурих ведмедів, яких незаконно утримували для цькування мисливськими псами. Після порятунку диких тварин перевезли до Центру порятунку ведмедів «Надія», що поблизу Житомира.

ІА "Вголос": НОВИНИ