[media=135497,135498,135499,135500,135501,135502,135503] 

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

Участь у заходах взяли представники влади, депутатського корпусу, громадськості, учасники національно-визвольної боротьби та патріотичних організацій.  

Присутня на урочистостях дочка Президента УГВР Кирила Осьмака Наталія Осьмак зазначила: «Сьогодні, як і щороку, ми збираємось на місці, де 74 роки тому зібрались достойні українські мужі для того, щоб створити державницький орган – Українську Головну Визвольну Раду. І завдяки цьому Українська повстанська армія набула статусу юридично легітимної військової формації».

Учасники урочистостей пройшлись ходою та поклали квіти до пам’ятника засновникам Української Головної Визвольної Ради. Опісля священики відслужили чин панахиди за борцями за волю України. Також відбулось урочисте віче.

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин додав: «Нам дуже пощастило - місце однієї з найвизначніших віх української державності радянська репресивна машина не просто не стерла, а ще й побудувала тут дитячий табір».

Довідка:

Українська Головна Визвольна Рада – підпільний парламент та уряд України. УГВР була створена для об’єднання всіх національно-визвольних сил українського народу, щоб з одного центру керувати визвольною боротьбою за Самостійну Соборну Українську Державу та проголосити світові волю українського народу.

З 10- го до 15- го липня 1944 року біля с. Сприня Самбірського району відбувся Перший Великий З’їзд УГВР, на якому було прийнято: Універсал УГВР, Платформу і Устрій УГВР – праобраз Конституції УГВР та програму Парламенту, затверджено текст Присяги Вояків УПА. Тоді ж Президентом УГВР було обрано Кирила Осьмака, головою Генерального Секретаріату УГВР - командувача УПА Романа Шухевича.

Національно-визвольна боротьба під керівництвом УГВР тривала до середини 50-х років. Вона завершилася з арештом Василя Кука, останнього командира УПА та Генерального секретаря УГВР.

ІА "Вголос": НОВИНИ