[media=122574,122575,122576,122577,122579,122580,122581,122582,122584,122585,122586,122587] 

Мешканців прилеглих сіл не на жарт занепокоїла така ситуація, вони переконані, що роботи ведуть незаконно і це може призвести до екологічної катастрофи. Селяни звернулися до ГО «Розвиток Громади».

Активісти спільно з журналістами виїхали на місце робіт, щоб з’ясувати всі деталі.

Як виявилось, активні роботи там ведуть чи не щодня. Десятки багатотонних вантажівок вивозять гравій з русла річки. Весь вантаж везуть на Стрийський гравійний дробильно-сортувальний завод, а потім на продаж.

Як повідомив один із водіїв, про те, що роботи незаконні, він знає, але все ж виконує вказівку керівництва.

Активісти заблокували виїзд вантажівок і викликали поліцію. Здивований дільничний повідомив, що про ці роботи нічого не знає.

«Такі маніпуляції можуть спричинити зміну русла річки, що веде до екологічної катастрофи. Дивує тотальне небажання бачити проблему. Протестують лише місцеві мешканці, а влада та правоохоронці мовчать», – повідомив юрист ГО «Розвиток Громади».

Голова Ходовицької сільської ради Володимир Лялька повідомив, що видобуток гравію спрямовано на русло-регулюючі роботи і всі відповідні документи нібито в нього є.

«Там усе написано, чітко зроблено. Намальовано весь видобуток, скільки мають узяти, як має йти річка. Є авторський нагляд, є технічний нагляд. Сільська рада просто як представник місцевого самоврядування, а все інше є в технічному нагляді, який зробив проект водогосп і відповідає за виконання цього проекту», – повідомив голова.

Проте, за попередніми даними, Стрийський гравійний дробильно-сортувальний завод проводить видобуток не з Піщано-Ходовицького родовища, де має ліцензію, а просто бере гравій з русла річки.

Громадська організація «Розвиток Громади» звернулась у відповідні органи контролю та допомагатиме вирішити проблему у правовому полі.

ІА "Вголос": НОВИНИ