[media=150562,150563,150564,150565,150566,150567,150568] 

Участь у заході взяли родина Барабашів, місцеві жителі, учасники російсько-української війни, голова Тернопільської районної організації ВО «Свобода» Роман Наконечний, голова Тернопільської міської організації ВО «Свобода» Володимир Стаюра, заступник голови ВО «Свобода» Олег Панькевич, голова Української патріотичної асоціації  «Воля» Іван Вовк, керівник Служби ВО «Свобода» з питань національної пам’яті Михайло Галущак, а також активісти Тернопільського осередку ВГО «Сокіл» та ГО «Резерв Дивізії «Галичина» зі Львова.

Націоналісти урочисто відкрили пам'ятний інформаційний стенд у приміщенні Малоходачківської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів (Тернопільський район) і наголосили, що історію своїх героїв мають знати не лише освітяни і жителі Малого Ходачкова, але й всі українці.

«Це ще один маленький, проте рішучий крок до визнання героїв-дивізійників, які боролися за вільну і соборну державу ‒ це культурно-ідеологічна місія, яка покликана інформувати населення, нагадувати про чин, завдання та героїв, полеглих у боях за вільну і незалежну Україну!» ‒ наголосив заступник голови ВО «Свобода» Олег Панькевич.

Іван Вовк під час виступу зазначив, що Теодор Барабаш зробив великий внесок у розвиток української спільноти в Іспанії. «Він став доктором гірництва на Піренейському півострові, працював у міністерстві гірничої промисловості Іспанії, був знаною і поважною людиною не лише серед українців. Назавжди запам’ятаються його слова із Декалогу українського націоналіста, які він полюбляв мені повторювати: «Про справу говори не з ким можна, а з ким треба». Його улюбленою піснею була: «Чути кру-кру-кру, в чужині умру...». Не маємо права забувати таких людей – ця пам’ять не для нього, а для нас», - зазначив Іван Вовк.

Учасник російсько-української війни, історик Михайло Галущак у коментарі зазначив, що, коли українці не мали своєї держави, то, як це показує історія, доволі часто воювали один проти одного у складі армій інших держав. «Так було під час Першої і Другої світових війн. Це той урок з історії, який ми завжди повинні пам’ятати. Для того, щоб ми не воювали у чужих арміях – маємо мати свою державу», - наголосив свободівець.

Голова Тернопільської міської організації ВО «Свобода» Володимир Стаюра та голова Тернопільської районної організації ВО «Свобода» Роман Наконечний щиро подякували за можливість бути причетними до цього заходу і висловили неабияке бажання у майбутньому відкривати подібні інформаційні стенди по всій області, у кожному населеному пункті, аби кожен зумів пізнати дух і велич минулого, почерпнути для себе корисну інформацію, а також не забувати своїх героїв, які віддали власне життя за краще і світле майбутнє України.

Під час заходу Залізним хрестом було нагороджено учасника московсько-української війни, пораненого у Пісках, активіста ГО  «Резерв Дивізії «Галичина» Василя Здирка («Хмара»). 

Родина Теодора Барабаша висловила подяку за підтримку в організації заходу УПА «Воля» з Іспанії, місцевим митцям та активістам, Львівській і Тернопільській обласній організації ВО «Свобода», Галицькому братству вояків Дивізії «Галичина» та ГО «Резерв Дивізії «Галичина».

ІА "Вголос": НОВИНИ