[media=167119,167120,167121,167122,167123,167124,167125,167126] 

Про це власкору «Вголосу» повідомили у прес-службі Волинської обласної організації ВО «Свобода».

Ініціювала проведення табору Любомльська районна організація ВО «Свобода». У заходах узяли участь перший заступник голови Волинської обласної ради, «свободівець» Олександр Пирожик, голова Любомльської районної ради, «свободівець» Микола Сушик, учасник російсько-української війни, представник «Легіону Свободи», депутат обласної ради Сергій Духницький, депутати багатьох місцевих рад Волині від ВО «Свобода», ветерани ОУН-УПА імені полковника Клима Савура, представники громадськості, краєзнавці, письменники, журналісти.

Заходи розпочалися з автопробігу від озера Велике Згоранське до місця героїчного бою повстанців із загону Володимира Кушніра з німецькими окупантами, що відбувся 16 липня 1943 року. Тоді повстанці, зайнявши стратегічну висоту на горі Герилиха, напали на німецьку автоколону. За свідченнями дослідників, у тому бою вони знищили 43-х окупантів. Українці втратили лише 4-х бійців, оскільки відступ побратимів залишився прикривати їхній командир Володимир Кушнір, який героїчно загинув, його тіло знайшли під гільзами кулемета. Панахиду за загиблими відслужив настоятель храму святого Архистратига Михаїла УПЦ Київського патріархату отець Віктор. До підніжжя пам’ятника присутні поклали вінки та квіти. Вшанували пам'ять усіх українських героїв хвилиною мовчання.

Також автоколона відвідала місце останнього бою групи УПА Пилипа Чихура з «енкаведистами», що відбувся 23 липня 1950 року на хуторі біля гори Герасимиха. Про цю історичну подію розповів відомий волинський журналіст і письменник Володимир Лис, оскільки події відбувалися безпосередньо поблизу хутора його дядька Павла Лиса. Саме це спонукало письменника й журналіста розшукати місця того героїчного бою.

У виступах представники влади наголошували, що протягом багатьох століть українцям доводилося вести збройну боротьбу проти різних окупантів. У роки Другої світової – боронити свою землю від німецьких, польських та «совєцьких» загарбників, які ще й досі зазіхають на наші території. Тож новітнім героям доводиться продовжувати героїчну боротьбу за Україну. І триватиме вона доти, доки не матимемо сильну українську владу, яка не прогинатиметься і не плазуватиме перед сусідами.

У неділю на фестивалі відбулися: змагання зі спортивної риболовлі, підняття гирі, армреслінгу, стрибків у мішках, перетягування каната. У турнірі з міні-футболу відзначилися господарі змагань, збірна команда Любомльського району, призові місця здобули збірні Ратнівського та Ковельського районів. Найкращими в перетягуванні каната виявилися представники Ратнівщини.

Уперше на «Згоранській варті» проводили дитячий турнір із шашок. Найкращими у змаганнях виявилися Ярослав Ковальчук із Любомльщини та Вікторія Ковальчук із Луцька. Окремий приз дістався наймолодшій учасниці Калині Кухар із Львівщини. Усі переможці та дипломанти отримали від організаторів і спонсорів пам’ятні призи та національну символіку – українські прапори.

ІА "Вголос": НОВИНИ